Er zijn momenten dat we genoeg onderwerpen hebben om over te praten met collega’s. Denk alleen al de verhalen over het weekend, succesvol afgeronde projecten en vakanties. Maar toch is niet iedereen zo’n makkelijke prater. Deze tip helpt die mensen op weg. Want een vlotte babbel met collega’s, een gesprek met je baas over wat anders dan de voortgang van je werk en het netwerken tijdens bijeenkomsten en borrels is essentieel voor je carrièremogelijkheden.
De techniek ‘Stacking’
Alweer ruim twintig jaar geleden leerde Terry Ostrowiak en consorten mij de techniek van ‘stacking’. Bij die techniek leer je jezelf (voor bepaalde situaties) een visueel beeld aan die je onmogelijk meer vergeet. Ik ken de mijne voor gesprekssituaties na vijftien jaar nog steeds. Gebruik de mijne of creëer een persoonlijke voor jezelf. Bij ‘stacking’ stapel je visueel een aantal objecten op elkaar die voor een bepaald gespreksonderwerp staan. Ben je om een gespreksonderwerp verlegen, dan haal je jouw ‘stapeltje’ in gedachten voor ogen en hebt direct gespreksstof voor tien.
De visuele stapel
We beginnen de stapel met een huis. Dat staat voor de thuissituatie (partner, kinderen, woonplaats en eventuele huisdieren). Bovenop het huis steekt uit de schoorsteen een paard op een stok; zo één die je in oude kermis carrousels tegenkomt. Dat staat voor de ‘stokpaardjes’ van je gesprekspartner. Als je die kent is dat een makkelijk aanknopingspunt om het gesprek te openen. Bovenaan de stok steekt een opengeslagen boek. Dat staat voor het laatst gelezen of favoriete boek van je gesprekspartner. Misschien publiceert je gesprekspartner af en toe stukjes en kun je daarnaar vragen. Bovenop het boek ligt een leren voetbal. Die bal staat voor sport en hobby’s. Bovenop de bal staat een schilderij. Dat schilderij staat voor kunst en musea. Op het schilderij staat een berg afgebeeld met daarboven zwevend een boeiing 747. Die berg staat voor wintersport- en wandelvakanties terwijl het vliegtuig voor mij de zonvakantiebestemmingen symboliseert. Wat is jouw laatste vakantie geweest of welke staat er in de planning? Ook jouw gesprekspartner zal er graag over vertellen. Bovenop het schilderij ligt ten slotte een opgerolde krant. Die staat voor de actualiteit. Er is altijd wel een actuele gebeurtenis waarover je een gesprekje kunt aanknopen.
Nu heb je dus een beeld voor je van de volgende stapel: een huis, met uit de schoorsteen een paard op een stok, met daarbovenop een opengeslagen boek, met daarop een voetbal, met daarop een schilderij met een afbeelding van een berg en een vliegtuig en ten slotte daar bovenop een opgerolde krant. Naar wens kun je eigen elementen aan deze stapel toevoegen. In iedere situatie (zelfs thuis op de bank) kun je nu deze stapel voor ogen halen en heb je altijd een gespreksonderwerp.
Het gesprek
Wees niet bang om zelf met je mond vol tanden te staan. Meestal volstaan enkele geïnteresseerde vragen en zal je gesprekspartner de tijd vol praten (het is zeldzaam als iemand niet graag over zichzelf praat). Als je dan tot slot meedeelt dat je het zo’n aangenaam gesprek vond en graag nog eens tijdens een lunchafspraak verder wilt praten over onderwerp x of y (dit terwijl je je visitekaartje aangeeft), dan zal jouw netwerk zich heel snel uitbreiden.