Niets mis met 9 tot 5 mentaliteit

Laatst las ik een artikel over het feit dat ambtenaren helemaal geen 9 tot 5 mentaliteit hebben zoals zo vaak wordt gesuggereerd, maar juist geregeld overwerken voor de goede zaak. En vaker wordt in kranten of op internet laatdunkend gedaan over de 9 tot 5 mentaliteit en wordt overwerken gecultiveerd als iets wat je als goede werknemer geregeld zou moeten doen. En dat is natuurlijk je reinste flauwekul.

Om die reden wil ik hier een pleidooi houden om je juist wel te houden aan je afgesproken werktijden (wat natuurlijk niet persé tussen 9 en 17 uur hoeft te liggen).

Diefstal

De gemiddelde Nederlander heeft een arbeidscontract gebaseerd op een globale taakomschrijving met daarbij een vast aantal uren in de week. Daarop is ook je salaris afgestemd. Een arbeidscontract is een overeenkomst tussen jou en je werkgever. Wanneer je werkgever of de gecreerde bedrijfscultuur gericht is op het overschrijden van de afgesproken arbeidsduur per week (zonder dat daar een afgesproken vergoeding tegenover staat), dan maakt hij zich simpelweg schuldig aan contractbreuk. Jij krijgt (zoals zovelen) betaald per uur. Ieder uur dat jij meer aan je werkgever geeft dan waarvoor hij betaalt is pure diefstal. Mag je je overuren compenseren, dan is het een ander verhaal, maar meestal is dat niet het geval.

Wil jouw werkgever graag dat je betaald wordt voor de afronding van een specifieke taak, ongeacht het aantal uren dat je daarvoor maakt (veel of weinig), dan moet hij een andere overeenkomst met je afsluiten. ‘Grappig’ is dan wel dat daar normaal gezien een heel ander vergoedingsplaatje tegenover staat, kijk naar de consultants en externe dienstverleners.

Werk versus privé

Leef je om te werken, of werk je om te leven? Hopelijk een beetje van beiden met de nadruk op het tweede. Veel mensen nemen hun werk echter zo serieus en geven het een dermate belangrijke plaats in hun leven, dat ze daar veel meer tijd en energie in steken dan in andere dingen die ook belangrijk zo niet veel belangrijker zijn. Werk jij over, dan heb je simpelweg minder tijd voor je partner, kinderen en vrienden. Werk jij over, dan heb je minder tijd om aan lichaamsbeweging te doen. Werk jij over, dan heb je minder tijd om je te onstappen, een boek te lezen, je batterij weer op te laden. Wat is er voor jou belangrijker? Hoe staat het met jouw balans? Maak eens een lijstje van de vijf of tien belangrijkste dingen in je leven, op volgorde van belangrijkheid, en houd dan eens bij hoeveel tijd je aan ieder van die dingen werkelijk besteedt. Je zult schrikken van je eigen overzichtje.

Dat betekent niet dat je nooit of te nimmer mag overwerken, maar dat zou wel incidenteel moeten zijn en geen chronische trekjes moeten vertonen.

Gezondheid

Wie onvoldoende balans in zijn leven heeft, wordt daar simpelweg ziek van. Steek jij meer energie in je baan dan goed voor je is, omdat dat ‘goed’ is voor je carrière, omdat je baas of collega’s dat van je verwachten, omdat dat ‘nou eenmaal bij mijn soort baan hoort’, dan pleeg je roofbouw op je eigen lichaam. Zowel fysiek als geestelijk. En dat kan maar tot één ding leiden: uitval. Denk daarbij overigens ook aan de 24/7 bereikbaarheid van tegenwoordig. Na 17 uur zet je je werkmobiel gewoon uit en ’s avonds en in het weekend check je je werkmail niet. Zo simpel is dat. Al de aandacht die uitgaat naar die energiezuigende apparatuur, gaat niet naar je partner, kinderen en vrienden! Je bent er niet voor je baas, jij bent er voor je dierbaren. Niemand zou zijn baas op de eerste plaats mogen zetten!

Want daar heeft je baas niets aan en jij al helemaal niet. Wie goed voor zichzelf zorgt, op tijd naar huis gaat, aandacht besteed aan die dingen (en vooral mensen) die echt belangrijk voor ons zijn, heeft veel meer energie en focus, zowel thuis als op het werk.

Meer energie en focus

Door je strikt aan je arbeidstijden te houden ben je veel meer gefocussed op de klus die je voorhanden hebt en doe je in die acht uur op je werk veel meer dan je anders zou doen in tien of twaalf uur op een dag. Wie wil je voor de gek houden? Geef het goede voorbeeld en laat zien dat dat helemaal niet ten koste gaat van de kwaliteit en kwantiteit van je werk! Leg je baas zonodig uit waarom je daarvoor kiest en spreek met elkaar af (mocht hij twijfelen aan je goede voornemens) dat je een tijdje lang volgt wat dat betekent voor je productie. Ik beloof je dat jij en je baas echt niet teleurgesteld zullen zijn.

Nieuwe wind

Het is tijd voor een nieuwe wind, een nieuwe zakelijkheid, een nieuwe balans. En jij bent verantwoordelijk om de beste keuze voor jou te maken. Kies voor 9 tot 5 (of beter nog, 10 tot 3; maar dat is weer een ander verhaal 😉 ).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *