Omgaan met onzekerheid

Deze keer wil ik het onderwerp “omgaan met onzekerheid” met jullie bespreken. En ik geef toe dat de kredietcrisis daarbij inspirerend heeft gewerkt. We leven in onzekere tijden. Een baan voor het leven kent vrijwel niemand meer en de tijden dat een bedrijf niet aan het reorganiseren is, zijn schaarser dan de momenten dat men wel in reorganisatie is.

En met onzekerheden komen ook de zorgen. Heb ik over een half jaar nog wel een baan, kan ik mijn hypotheek nog blijven betalen, gaat het bedrijf verhuizen naar een andere lokatie ver weg van huis, worden mijn taken geoutsourced, moet ik mijn vaste stek inruilen voor een kantoortuin of flexplek, komt mijn werkgever in zwaar weer, krijg ik een nieuwe baas? En van die zorgen ga je weer piekeren. En als er één ding is dat ik in de afgelopen jaren heb geleerd, is het wel het volgende: “alles waar je aandacht aan besteed wordt groter”. Dus elke keer dat jij je zorgen maakt over de toekomst, dan worden die zorgen een stukje groter.

Onzekerheden kan ik niet wegnemen. Wel kan ik jou de vraag stellen welk nut het heeft om je zorgen te maken. Wat levert jou dat op?

Tijdens workshops die ik over werkplezier verzorg vraag ik de deelnemers geregeld om aan het begin alle zorgen die in hun hoofden spoken op papier te zetten en (symbolisch) weg te gooien. Zo kun je natuurlijk iedere (werk)dag beginnen. Parkeer je zorgen voor een ander moment op de dag of, beter nog, kijk eens goed naar je lijstje en bedenk welke zorgen nu werkelijk jouw aandacht nodig hebben. Wat kun je niet gewoon laten komen zoals het komt? Zo blijft er veel meer tijd over om met je volle aandacht bij al het mooie van vandaag te zijn.

Het werkt zoveel plezieriger en geeft enorm veel rust door bij de dag van vandaag te leven. Dat is even wennen, maar je kunt het je aanleren. Sta maar eens stil bij de dingen waarover je je in het (recente) verleden zorgen hebt gemaakt, wat achteraf helemaal niet nodig bleek omdat het uiteindelijk reuze meeviel. Wat heeft het maken van die zorgen je opgeleverd?

Dus maak je hoofd leeg en besteed al je aandacht aan waar je nu mee bezig bent, met wie je nu aan het praten bent, zelfs aan het stukje dat je nu aan het lezen bent. Alleen dan maak je echt contact en beleef je zoveel meer plezier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *