Onaardige werknemers verdienen meer

Aardige werknemers krijgen een lager salaris dan hun minder vriendelijke collega’s, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Cornell. Vooral voor mannen is dit effect duidelijk waarneembaar.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen die op het gebied van ‘aardigheid’ minder dan gemiddeld scoren ongeveer 18 procent meer verdienen dan aardige mannen. Voor onvriendelijke vrouwen geldt dat zij vijf procent meer salaris binnen brengen.

Traditionele rolverdeling

De salariskloof ontstaat doordat aardige mannen de conventionele sekserollen tegenspreken, terwijl hun bottere collega’s deze juist bevestigen, zo stellen de onderzoekers. Hiervoor worden aardige mannen afgestraft. Bovendien zouden onvriendelijkere mensen minder snel bereid zijn toe te geven in salarisonderhandelingen.

“Veel managers realiseren zich niet dat zij onaardigheid belonen”, aldus een van de onderzoekers tegenover de Wall Street Journal. “Je kunt als bedrijf wel zeggen dat je vriendelijkheid waardeert, maar vaak wordt dit niet weerspiegeld door het beloningssysteem.”

Een oproep om voortaan wat minder aardig te zijn op het werk? Ik weet het niet.

1 gedachte over “Onaardige werknemers verdienen meer”

  1. Thomas van Duin

    Ergens ook wel logisch, bottere mensen worden vaak zo gezien omdat ze niet makkelijk toegeven en hun mening doordrijven. Dat zijn in veel situaties goede eigenschappen en die worden vaak beloond. Ik denk dus dat het ‘probleem’ niet is dat die mensen te bot zijn, maar dat die mensen gezien worden als ‘bot’, terwijl dat eigenlijk vaak in het bedrijfsleven een goede eigenschap is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *