Onzekere tijden

Nu het lijkt alsof de economische malaise achter ons is en de economie stapje voor stapje omhoog kruipt, zou je denken dat er mooiere tijden aanbreken. Dat valt echter nog te bezien. Met een nieuw kabinet dat nog even op zich laat wachten, vallen er voorlopig geen maatregelen te verwachten van de overheid.

En als dat kabinet er wel komt, dan is in ieder geval zeker dat ze miljarden gaan bezuinigen. En als er fors bezuinigd wordt, dan betekent dat er werkgelegenheid verdwijnt en de koopkracht fors zal dalen. Alles zal immers duurder gaan worden.

Heb je de eerste inkrimpingsronde bij de overheid overleeft, dan volgt binnenkort de volgende. In de bouw vallen de klappen ook nu pas echt heb ik begrepen. Ook in andere sectoren is het leed nog niet geleden, kijk naar MSD (het oude Organon in Oss). Voor je het weet wordt je werk naar een ander (lage lonen)land overgeplaatst en blijf jij met lege handen achter. Maar wat betekent dat voor jou?

Als je je baan al houdt, wordt alles wel veel duurder. Van je ziektekostenverzekering tot pensioenpremie. Daarnaast wordt voor zorg- en overheidsdiensten die je nu gratis ontvangt straks een (forse) eigen bijdrage gevraagd. En wie gaat dat betalen? Juist, jij.

Misschien is dan ook nu juist de tijd om lid te worden van een vakbond. Niet alleen onderhandelen zij met jouw werkgever over een nieuwe CAO en dus over jouw salaris, ook ontvang je rechtshulp bij werkgerelateerde zaken (handig als jouw werkgever jou ten onrechte eruit wil werken of als je een bedrijfsongeval hebt gehad), krijg je korting op je ziektekostenverzekering en korting in vele winkels met je vakbondspas.

Dat geeft toch wat extra zekerheid in deze gure tijden. En nu ook nog eens extra voordelig bij de FNV.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *