Op weg naar een stressvrije werkplek

Er zijn een aantal manieren om stress op het werk onder controle te houden.

1. Begin alleen aan taken waarvan je weet dat je ze aankunt

Dat geldt zowel voor de verantwoordelijkheden die je op je neemt, als de daaraan gekoppelde tijdplanning. Zorg dat jij je kunt concentreren op de te volbrengen taak en niet op de naderende deadline.

2. Maak iedere dag een kwartier vrij voor planning

Gebruik iedere dag vijftien minuten de tijd om een planning voor die dag te maken, met heldere doelen en tijdframes. Houd je vervolgens aan die planning en je krijgt meer gedaan dan je zou verwachten.

3. Neem één dag per keer

Zet je maximaal in tijdens werkuren, maar laat alles achter wanneer je naar huis gaat. De volgende dag pak je de draad gewoon weer op. Laat je niet gek maken.

4. Vind rust in routine

Iedere baan kent zijn routineuze taken die je op de automatische piloot volbrengt. Leer die momenten te gebruiken als natuurlijke rustpunten op de dag. Je bent bezig, maar je ervaart toch rust.

5. Neem een pauze van je werk

Plan iedere dag ten minste een half uur pauze in. En dan bedoel ik buiten de lunch om. Loop naar buiten, ga langs de postkamer, bezoek de bibliotheek of doe een boodschap. Kijk in je werk naar mogelijkheden om even aan je vaste werkplek te ontsnappen en gebruik die effectief.

6. Doe elke dag iets voor een ander

Iets voor een ander te doen, geeft jezelf een goed gevoel en verbetert daarbij de relatie met die ander. Dat vertaalt zich terug in een prettige werksfeer en alleen daarom al minder stress.

7. Ga om met succesvolle mensen

Zoals negativiteit en zeurende mensen (‘slachtoffers’) besmettelijk zijn, zo zijn positieve succesvolle mensen dat ook. Tijd doorbrengen met mensen die voor jou als voorbeeld kunnen dienen, krijg jij een deel van hun positiviteit, succes en stressvrijheid over.

8. Geniet en relativeer

Zoek naar de positieve, komische, vrolijke of zelfs lachwekkende kanten van je werk. Lach eens om jezelf en probeer eens echt te relativeren.

 

Voorgaande tips zijn geinspireerd door de vele methoden uit “Het grote boek van de rust” van Paul Wilson. Dit boek is niet meer in de boekhandel verkrijgbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *