Opstarten na de vakantie

Wie er een vakantie van vier weken of meer achter de rug heeft zal zeker tot rust zijn gekomen. Maar hoe houd je dat gevoel vast bij terugkomst op kantoor? Wie weer aan de slag moet moet extra wennen aan de vele prikkels van de werkvloer.

Post-vakantie syndroom

Uit onderzoek blijkt dat we na een uur tot een week op kantoor alweer gestresst zijn. Dit ‘post-vakantie syndroom’ kan voor veel klachten zorgen. Denk aan fysieke en psychische problemen als vermoeidheid, weinig eetlust, angst, prikkelbaarheid, gebrek aan concentratie en onverschilligheid.

De eerste werkdag

De eerste halve dag besteden we voornamelijk aan het beantwoorden van mails na de vakantie. Daarbij komen nog de telefoontjes en de brieven die zijn blijven liggen. Tot slot willen je collega’s graag het werk weer aan je terug overdragen. Met een beetje pech zijn zij zelf de vrijdag tevoren op vakantie vertrokken en tref je op je bureau hun eigen overdrachtsdocument aan.

Dat is al genoeg om geen zin meer in de rest van de week te hebben. Houd daarom de eerste drie dagen na je vakantie je agenda helemaal schoon om alles in rust onder controle te krijgen. Belangrijke contacten of vergaderingen plan je pas aan het einde van de week of de week daarop. Als het kan, begin je je werk op een donderdag. Zodoende heb je twee dagen de tijd om de zaken weer op orde te brengen en heb je vervolgens weer een weekend om tot rust te komen.

Voldoende rust

Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Probeer de werkdruk langzaam op te bouwen door voldoende rust te nemen. Neem op een dag regelmatige (micro-)pauzes en ga af en toe achter je bureau vandaan. Sla in ieder geval je lunchpauze nooit over, dat zou vragen om moeilijkheden.

Ontspanning na het werk

Zorg dat je na je werk niet uitgeput in de bank valt, maar geniet van het lekker zomerweer in de tuin of op het balkon. En maak een wandeling of doe iets aan sport. Actieve beweging zorgt dat stress en spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon. Gelukkig zijn de voorspellingen voor de komende week gunstig.

Meer lezen over hoe je het vakantiegevoel een beetje kunt vasthouden? Lees dan deze eerdere blog of check de libelle van deze week (nr. 33, pagina 56) met daarin een interview over hoe je je vakantiegevoel op het werk kunt vasthouden.

UPDATE: of kijk vanavond (15 augustus) naar het interview bij Hart van Nederland, om 19.00 uur SBS 6.

2 gedachten over “Opstarten na de vakantie”

  1. Ik neem deze tips mee, niet alleen tijdens mijn aankomende vakantie maar ik heb er ook een aantal meegenomen in het blog van Trigger Tekst. Natuurlijk heb ik de website plezier op je werk ook als tip gegegeven!

  2. Heel goed stuk. Ik ga er dit jaar zeker op letten. Ik was elk jaar naar een weeek al weer net zo gestrest als voor mijn vakantie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *