Overleef de zomervakantie op kantoor

Tijdens de zomervakantie is het vaak anders dan normaal op kantoor. Of je hebt als achterblijver nagenoeg niets te doen (lees dan de weblogs over Office Games), of je komt om in het werk. Een tussenweg is er vaak niet. Hoe kom je als achterblijver die periode een beetje vlotjes door?

1. Bereid je goed voor

Zorg dat de werkzaamheden die je van collega’s moet overnemen goed zijn overgedragen. Dus niet een vluchtig half uurtje op de vrijdagmiddag voordat je collega vertrekt, maar ruim tevoren met een duidelijk overdrachtsdocument met de laatste stand van zaken, wat je kunt verwachten en de gegevens van de relevante contactpersonen. Zorg ook dat je weet waar de documenten in het archief of op het netwerk zijn opgeslagen. Door de overdracht een week tevoren te doen, heb je tijd om je in te lezen en nog eventuele vragen aan je collega te stellen.

2. Zorg dat je je collega’s kunt bereiken

Ik ben geen voorstander van bereikbaarheid op vakantie, maar als een noodgeval niet ondenkbaar is, of bij een opdracht wel heel veel (geld) op het spel staat, kan het zinvol zijn om iets af te spreken over hoe en wanneer je je collega’s kunt bellen. Spreek van tevoren duidelijk af onder welke voorwaarden je iemand kunt bellen en bijvoorbeeld op welk tijdstip op de dag. Stoor je collega niet onnodig.

3. Timemanagement

Bij grote werkdruk is het belangrijk om je tijd effectief te besteden. Stel prioriteiten wat er tijdens de zomerweken echt moet gebeuren en wat ook kan blijven liggen tot het kantoor weer op volle sterkte is. Niet alles hoeft af. Besef dat er veel minder uit je handen komt als je eenmaal gestresst bent. Voorkom stress door niet te hoge eisen aan jezelf op te leggen.

4. Denk aan je gezondheid

Zorg dat je zelf niet onder de drukte bezwijkt. Ook al heb je jouw vakantie wellicht nog tegoed, het is fijn als je dat tijdstip nog een beetje fit bereikt. Zorg dus goed voor jezelf en besef dat het vakantietijd is. Sla het ontbijt en de lunch niet over, eet rustig en niet te vet en drink voldoende. Neem daarbij eens een bakje zomerfruit of een ijsje om zelf ook een beetje vakantiestemming mee te pakken. Neem af en toe even rust, staar uit het raam of maak een praatje met een collega. Vergeet niet voldoende te bewegen, maak bijvoorbeeld een ommetje tijdens de lunchpauze.

5. Als je het te rustig hebt

Zit jij in de situatie dat het te rustig is bij jou op de zaak, dan kun je de tijd altijd nog gebruiken om eens goed fysiek (je bureau en kasten) en digitaal (je e-mailbox en digitale archief) op te ruimen, achterstallig werk en klusjes die al tijden onderop de stapel liggen weg te werken en lees je vakliteratuur eens bij, Heb je dan nog tijd over, dan wordt het tijd voor wat speelsere activiteiten. Zoek daarvoor even naar office games op deze website.

2 gedachten over “Overleef de zomervakantie op kantoor”

  1. oh ja, in de politiek en in de bouw hebben ze veel langer zomervakantie. Dus voor de anderen: 4 weken zomervakantie lijkt me het minimale

  2. ik haat werken in de zomerperiode. Het lijkt net of iedereen 6 weken vrij heeft, terwijl ik maar 3 weekjes heb. En als het dan mooi weer is wil ik naar buiten en niet op kantoor zitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *