Ik schreef hier al eerder over hoe je vitaal naar je pensioen toe kunt werken. Maar wat velen niet weten is dat de pensioenleeftijd steeds verder omhoog gaat.
De AOW-leeftijd (waaraan het pensioen over het algemeen is gekoppeld) gaat tot het jaar 2021 in stapjes omhoog naar 67 jaar. Maar daar houdt het niet op!
Vanaf 2021 zal de AOW-leeftijd en daarmee de pensioenleeftijd verder stijgen afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting. Vanaf 2017 stelt de regering elk jaar vast wat over vijf jaar de AOW-leeftijd is. Dit gebeurt op basis van een formule. De uitkomst van de formule bepaalt of de AOW-leeftijd gelijk blijft, of met drie maanden stijgt.
Wanneer je kijkt op de rijksoverheidwebsite, dan wordt je niet snel wijzer wat dat betekent voor jouw pensioenleeftijd als dat na 2021 ligt. Maar er zijn gelukkig wel een aantal tooltjes op internet beschikbaar aan de hand waarvan jij (ongeveer) je pensioenleeftijd kunt berekenen. Ben je in of na 1978 geboren, dan ligt jouw pensioenleeftijd volgens de huidige voorspellingen op 70 jaar. Kom je uit 1998 (en ben je dus net 18 geworden) dan mag je in ieder geval doorwerken tot je 71 en een half. En waarschijnlijk langer want dit is nog maar een prognose! Ikzelf mag met een geboortedatum uit 1970 werken tot mijn 69ste levensjaar. Als je dat vergelijkt met de babyboomers die met hun 55 of 57 met de pre-VUT al uit dienst mochten (probeer dat nog maar eens aan ‘de jeugd’ uit te leggen), is dat een levensgroot verschil. Ik durf ook niet te zeggen of ik in mijn laatste werkzame jaren net zo energiek en vitaal ben als nu. Ik vraag me dat weleens af en u kunt het antwoord vast wel raden.
Hou ik mijn huidige werk nog wel 25 jaar vol? En wil mijn werkgever mij nog wel in dienst houden als het allemaal niet zo vlotjes meer gaat? Wat betekent het straks als je op je 65ste nog een keer moet gaan solliciteren omdat je nog vier of vijf jaar door ‘mag’ tot aan je pensioen? Wil iemand je dan nog wel in dienst nemen? Allemaal vragen waar ik het antwoord niet op heb.
Het zet je wel aan het denken. Ik ben ineens niet aanbeland in de tweede helft van mijn carrière, maar ik sta daar nog midden in. Met 25 jaar te gaan is er nog alle ruimte voor een carrière switch. Want als je tot je 70ste of langer mag werken, kan je werk maar beter leuk zijn.
Levensloopbestendige werkweek
Dat brengt mij bij een idee dat ik hier al eerder met jullie deelde. Misschien moeten we toe naar een levensloopbestendige werkweek. Waarbij de werkuren worden aangepast aan de levensfase waarin iemand zich bevindt. In de eerste tien jaar van je carrière kun je zeker vijf dagen van de week vol aan de bak. Komen er kinderen dan is het handig om de uren en dagen van beide partners daarop af te kunnen stemmen. Dat betekent minder dagen en minder uren, afgestemd op kinderopvang en schooltijden. Gaan de kinderen naar de middelbare school dan kunnen de werkuren weer worden opgeschroefd naar een volle werkweek. Dan ben je ook nog in staat om volle productie te maken en te profiteren van je kennis en ervaring. Vanaf je 55ste zou je dan weer langzaam af kunnen bouwen. Van een vijf naar een vierdaagse werkweek, naar een driedaagse en tot slot tweedaagse werkweek.
Of je beperkt niet het aantal dagen per week dat je werkt, maar juist het aantal uren op een dag. Van vijf volle werkdagen naar werkdagen van 7, 6, 5 en tenslotte 4 uur. In zo’n setting zou ik best tot mijn 75ste door willen en kunnen werken. Dat maakt ook de overgang tussen het werkzame leven en het gepensioneerde leven veel geleidelijker en wat mij betreft aangenamer. Vrije tijd kun je besteden aan hobby’s, je (klein)kinderen en de door dit kabinet zo gewenste participatiesamenleving.
Dat is niet alleen een nuttige gedachte, maar ook een noodzakelijke want het pensioenstelsel zoals wij dat in Nederland kennen is voor de langere termijn nauwelijks houdbaar. Door een levensloopbestendige werkweek in te voeren wordt ook dit stelsel weer houdbaar. Maar dat gaat niet vanzelf. Het invoeren van een levensloopbestendige werkweek vraagt om een denkomslag bij werkgevers, werknemers en de politiek.
Hoe lang mag jij nog werken en hoe zie jij je werk tot jouw pensioendatum?