Peper in je carrière

Op deze weblog heb ik het al vaker in verschillende bewoordingen gezegd: zorg dat je onderscheidend bent op je werk. Dát en alleen dat zal een wereld van verschil maken in jouw carrière.

Onderscheid jezelf

Word geen eenheidsworst! Zorg dat je je onderscheidt van de kudde. En daarvoor geef ik je vandaag 6+1 tips. Dat is iets anders dan zeven tips. De eerste zes zijn voldoende om je hoger op de corporate-ladder te krijgen. Met de +1 ga je het echte verschil maken.

Zorg dat je eruit springt. Ben jouw unieke zelf. En dat doe je als volgt:

  1. Neem initiatief. Zijn er belangrijke activiteiten op de to-do list van jouw baas of van het bedrijf? Neem dan dat project op je dat niemand anders wil doen, maar dat wel gedaan moet worden.
  2. Bouw aan en investeer in relaties. Zowel binnen als buiten jouw bedrijf. Mensen die grootse zaken voor elkaar weten te krijgen, zijn mensen die andere kennen om daarbij te helpen.
  3. Toon je trouw en betrokkenheid aan jouw werkgever. De meeste mensen weten heel goed hoe ze moeten klagen over hun werk. Wees degene die zijn betrokkenheid toont bij het bedrijf, de normen en waarden en ook de doelen van het bedrijf.
  4. Bouw aan je vaardigheden. Zodra jij meer kennis en ervaring opdoet in het vakgebied waarin jij carrière wilt maken, wordt je steeds waardevoller voor het bedrijf (en eventueel ook anderen daarbuiten). Zorg dat je de beste wordt in wat je doet.
  5. Doe extra je best. Toon inzet, meer dan anderen en meer dan anderen van jou verwachten. Wie de kantjes ervan af loopt vliegt er uiteindelijk uit. Maar wie tot het uiterste gaat en verder dan anderen, zal worden gezien en doorstromen binnen het bedrijf.
  6. Communicatie en presentatie telt. Hoe goed je ook bent, als je jezelf en je producten slecht presenteert of spelfouten maakt in je e-mails, is alles voor niets. Zorg dat al je communicatie, scherp, correct en verzorgd is. Altijd.

Deze zes tips kosten je vrijwel niets Er zijn talloze websites, zelfhulpboeken en trainingen om je op weg te helpen. Maar met een beetje logisch nadenken en gewoon wat extra effort zijn ze ook zo goed te doen. Wacht er niet mee, maar begin nog vandaag!

En dan nu…. tip nummer zeven. De tip. De kers op de taart. Datgene dat jouw leven en carrière gaat veranderen. En je denkt misschien: ‘Is dat alles?’ Ja dat is alles. Maar doe het maar eens. Je zult versteld staan.

Stel meer vragen

Het zijn niet de antwoorden die de wereld veranderen. Het zijn de vragen die je stelt. We krijgen geleerd om op iedere vraag zo snel mogelijk een antwoord paraat te hebben. Maar dat is niet waar het om gaat. Stel vragen!

Stel doordachte en betekenisvolle vragen. Verplaats je in je gesprekspartner. Wat zijn zijn prioriteiten? Wat zijn de zorgen die er leven? Welke problemen moeten er opgelost worden? Welke richting moet het uitgaan?

Stel open vragen. Stel uitdagende vragen. En vergeet na het antwoord niet te vragen naar het: Waarom?

Er zijn honderden vragen te stellen. Maar eentje springt er dan toch nog uit. Een vraag die actief is, gericht op de (nabije) toekomst, doel en resultaatgericht. Degenen die deze vraag stellen worden gezien als strategisch en doelgericht. De vraag is: ‘En wat nu?’

Probeer het maar eens uit en sta versteld van de resultaten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *