Positieve feedback werkt!

Nieuw onderzoek van de Harvard Business School wijst uit dat positieve feedback leidt tot betere resultaten.

In de studie brachten de deelnemers een bezoek aan de Harvard Science Laboratory en werden gevraagd om problemen op te lossen. Ongeveer de helft van de deelnemers werd verteld om aan vrienden en familieleden te vragen hen vlak voor hun deelname een e-mail te sturen waarin een situatie werd beschreven waarin de deelnemer op zijn of haar best was. Door die positieve uitspraken over prestaties uit hun verleden, zo vlak voordat deze deelnemers moesten beginnen aan hun test, waren deze deelnemers creatiever in hun aanpak, hadden zij meer succes bij het oplossen van problemen en waren zij minder gestrest dan de controlegroep die geen positieve e-mails hadden ontvangen.

Bijvoorbeeld, de deelnemers hadden drie minuten om ‘Duncker’s kaars probleem’ te voltooien. Van de deelnemers die voorafgaand aan de taak een e-mail had ontvangen voltooide 51% deze taak met succes tegenover slechts 19% van degenen die niet een “beste –van-jezelf-activerings”-e-mail hadden ontvangen. De eerste groep ervaarde ook significant minder stress dan de controlegroep.

Als positieve feedback over prestaties uit het verleden, een simpel complimentje, zoveel effect heeft op de prestaties die je nog gaat leveren, waarom maken we daar dan niet veel meer gebruik van?

1. Waarom focussen we in de jaarlijkse functioneringsgesprekken zo vaak op de verbeterpunten? Is het niet veel effectiever om veel meer de nadruk te leggen op iemands sterke punten en hem daarin te prijzen en aan te moedigen? Misschien mag daar veel meer resultaat van verwacht worden.

2.Stimuleer een complimentencultuur. Stimuleer medewerker om elkaar te vertellen wanneer ze van elkaar denken dat ze goed werk hebben verricht. Dus (vooral) niet alleen als er iets mis is gegaan. Maak dat ook een agendapunt op de reguliere vergaderingen. Wat ging er goed deze week en wat was ieders bijdrage daaraan?

3. Moedig werknemers aan om te blijven groeien. Bied voldoende mogelijkheden aan voor ontwikkeling, niet alleen voor die zaken waarin ze zich kunnen verbeteren, maar juist ook in die gebieden waar ze al heel erg goed zijn. In de sterke punten zit energie.

4. Vertel je medewerkers en collega’s spontaan dat ze geweldig werk doen. Mail ze een korte boodschap, maak een praatje, geef een schouderklop. “Mijn gevoel is dat goede leiders moeten inspireren en versterken,” zegt Harvard onderzoeker Lee, “in plaats van controleren op basis van angst (wat het geval zou zijn als de leiders zich teveel richten op kritiek).”

Wetenschappelijk onderzoek heeft nu bewezen dat positieve feedback leidt tot betere resultaten. Wat let je om daarmee te experimenteren. In het ergste geval krijg je een betere sfeer en blijere werknemers en collega’s en in het beste geval betere werkresultaten. Win-win lijkt mij.

Ik ben heel trots dat je dit artikel gelezen hebt en wil je complimenteren met de energie die je steekt in het verbeteren van het plezier in je werk door het bezoeken van deze website en het lezen van de vele tips die je hier tegenkomt. Jij bent een fantastische persoon en ik wens je een geweldige werkdag. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *