Post-its

Op een engelstalige blog kwam ik een verhaal tegen dat ik graag met jullie wil delen.

Het gebruik van post-its komt al snel ongenuanceerd, afstandelijk en onpersoonlijk over. Op en in allerlei documentatie en zelfs in het archief steken dergelijke gele plakblaadjes met korte kreten. De ruimte is te beperkt voor grote evenwichtige verhalen en vaak is ook de afzender onbekend. Het wekt daarom al snel irritatie op en draagt niet bij aan een goed onderling contact. Toch kunnen post-its heel nuttig worden toegepast.

Ik waardeer je omdat …

Frode Heimen wilde positief gebruik maken van de post-its en plakte op allerhande stukken van zijn medewerkers een geel blaadje dat begon met de woorden: “Ik waardeer jou omdat …”. Die zin werd gevolgd door een eigenschap die hij werkelijk in die medewerker waardeerde. Iedere post-it kende dan ook een geheel eigen persoonlijke inhoud en werd afgesloten met de naam van de afzender (de baas!). Gaandeweg kwam zo iedereen binnen het bedrijf aan de beurt.

Frode vond het gewoon leuk om te doen en hoopte dat het de sfeer in het bedrijf zou opkrikken. Maar toen hij enige tijd later door het gebouw rondliep, viel het hem op dat de post-its bij medewerkers op de prikborden en op de computermonitoren waren geplakt. Het besef drong door dat deze blijk van waardering enorm veel betekende voor zijn medewerkers. Ook kreeg hij veel bedankjes in allerlei vormen van individuele medewerkers en niet in de laatste plaats schoot de sfeer omhoog. Ook jij kunt dat bereiken, zelfs als je geen manager bent. Iedere blijk van waardering of compliment zal de dag van een andere medewerker of collega opfleuren. Dus waar wacht je op, je hebt alleen een post-it notitieblok en een pen nodig.

Koop hier jouw post-it memoblaadjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *