Powerwoorden

Je hebt wel eens van die dagen dat je vermoeid en wel naar je werk toe gaat. Misschien heb je die dag gewoon geen zin, zie je op tegen een overleg met je baas, collega’s of klanten, zit je in een sleur, heb je er gewoon de kracht niet meer voor. Zelfs voor de meest opgewekte en energieke personen onder mijn lezers moet dit bekend voorkomen. Iedereen heeft wel eens een baaldag. En daar is ook niks erg aan. Geen pieken zonder dalen, geen succes zonder teleurstelling, geen ying zonder yang.

Erger wordt het wanneer je met enige regelmaat een baaldag hebt. Dat je meerdere keren in de maand of misschien zelfs meerdere keren per week je met moeite je bed uitsleept, op weg naar weer een dag tussen vier grijze muren. Misschien is er dan wel structureel iets mis en moet je kijken wat de reden van je misère is en dar wat aan doen. Heb je voldoende uitdaging, heb je leuke collega’s, wordt je voldoende gesteund door het management, is de werkdruk oké? Is het antwoord ‘nee’ op één van die vragen, dan ligt er bij jou een verantwoordelijkheid om daar iets mee te doen. Je doet wat aan je huidige baan met de vele tips die je op deze website aantreft of je gaat opzoek naar een andere baan waar je het leuker zult hebben.

Happylist

Is er structureel niets mis, of wil je gewoon een saaie energieloze dag in een leuke energieke dag omturnen, dan kan de volgende tip je op weg helpen. Eerder raadde ik al eens aan om voor jezelf een happylist aan te leggen. Een lijstje met leuke gebeurtenissen uit het verleden of wensen voor de toekomst waar je vrolijk van wordt. Denk aan je trouwdag, de geboorte van je kind, een heel leuk feest waar jij het middelpunt was, een prestatie die je hebt geleverd, een waanzinnige vakantie, noem maar op. Ieder heeft wel zo’n vier of vijf herinneringen waar je met een goed gevoel aan terugdenkt. Dat lijstje schrijf je op een klein velletje papier en doe je in je portemonnee. Heb je een rotdag, dan neem je dat lijstje erbij en lees je het door. Als bij toverslag zal je humeur beter worden. Het helpt je om je korte termijn zorgen te relativeren en stil te staan bij de belangrijke dingen in het leven. Het zal je (tijdelijk) kracht geven om met meer energie de dag door te komen.

Maar over dat lijstje ga ik het nu niet hebben. Ik adviseer je om een ander lijstje aan te maken. Een lijstje met ‘powerwoorden’, of ‘krachtwoorden’ in goed Nederlands.

Lijst met ‘krachtwoorden’

Er bestaan woorden die, alleen al door ze uit te spreken, je vrolijk maken of energie geven. Zeker als je ze als een mantra in je hoofd herhaalt. Zoals je humeur mede wordt bepaald door de houding die je aanneemt (ga je rechtop staan met beide voeten stevig op de vloer, schouders naar achter en een glimlach op je mond, dan zul je je stevig, energiek en vrolijk gaan voelen; sta je krom, met je ogen naar de grond gericht en een zuur gezicht, dan stroomt de energie uit je lijf en word je vanzelf chagrijnig) zo kunnen simpele woorden jou kracht geven om de dingen vandaag anders te doen.

Ik geef hieronder wat voorbeelden van woorden die ik gebruik, negeer die dingen waar jij niets mee hebt en vul het lijstje aan met woorden die jou kracht en energie geven. Sommige woorden passen ook bij bepaalde situaties. Zoals woorden die ik gebruik als ik het gevoel heb de controle kwijt te zijn. Als ik het gevoel heb dat anderen ‘in charge’ zijn over mijn situatie. Door dan woorden als (initiatief en actie) vaak te herhalen zoek ik naar kansen om het initiatief weer terug te krijgen. Als ik het idee heb dat ik onvoldoende gewaardeerd word, helpt bijvoorbeeld een woord als trots. Ik kan trots op mezelf zijn, met wat ik heb bereikt. Ik ben niet afhankelijk van de waardering, de schouderklopjes die ik van anderen al dan niet krijg.

Zo passen sommige woorden goed bij bepaalde situaties. Bedenk zelf van welke woorden jij energie, kracht, innerlijke rust of waar je ook behoefte aan hebt krijgt. Je zult merken dat door het simpelweg herhalen van (enkele van) de krachtwoorden, jouw gewenste gemoedstoestand en succes snel dichterbij komt.

Initiatief, actie, trots, lef, durf, vuur, passie, creatie / creatief, warmte,  stilte, sensatie / sensationeel, emotie, gevoel, opwinding, verrassing, bewondering / verwondering, populair, waardering, slim, veelbelovend, efficiënt, tempo, uniek, uitstekend, waardevol, luxe, ultiem, ontdekken, onthullen, mysterieus, doorbraak / doorbreken, avontuur, vertrouwen, bescherming, veilig, succes, alert, …

Probeer het maar eens. Herhaal de volgende woorden tien keer in je hoofd en kijk wat het met jou doet: actie, initiatief, trots, lef, alert, durf, passie (of een willekeurige andere combinatie die jou aanspreekt)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *