Prioriteiten stellen

De afgelopen maanden heb ik mijn prioriteiten even buiten deze website gelegd. Door drukke werkzaamheden op het werk en andere hobby’s die tijd opeisen had ik even geen tijd en geen zin om stukjes over werkplezier te typen. Sorry voor jullie. Maar wel een (on)bewuste keuze om andere zaken meer prioriteit te geven.

En het is belangrijk dat je dat van tijd tot tijd doet. Wie alle dagen teveel tegelijk wil doen gaat op de punten van zijn tenen lopen totdat hij of zijn uiteindelijk omvalt. Het is goed om voor jezelf duidelijk te hebben wat echt belangrijk is, wat minder belangrijk en wat wel een tijdje kan blijven liggen. Dat moet je niet één keer doen maar periodiek. Want wat vandaag niet belangrijk genoeg voor je is, kan dat over een maandje wel zijn. Zo kun je in je prioriteitstelling van vandaag zeggen dat je je vrije weekend opgeeft om die ene klus voor je werk af te maken. Maar het volgende weekend kan het zo zijn dat je een etentje met je geliefde niet gaat uitstellen omdat jullie een jubileum te vieren hebben. Dan is je weekend ineens wel belangrijker dan je werk.

Op de momenten dat het je even boven het hoofd groeit, op je werk of privé, is het goed om voor jezelf een overzicht te maken van datgene wat je allemaal moet doen. Er zit 24 uur in een dag en zeven dagen in een week en die tijd heb jij te besteden. Aan je werk, aan eten en drinken, aan hobby’s, aan het geven van aandacht aan anderen (partner, kinderen, familie, vrienden), aan slapen, aan…

Maak dat overzicht van tijd tot tijd en bedenk dan wat op dit moment het belangrijkste voor je is. Zorg dat je daar dan ook voldoende tijd voor reserveert en zet andere activiteiten in de wachtstand. Durf ook echt te kiezen. Te kiezen om dingen minder of helemaal niet te doen. Als je daar een bewuste keuze in hebt gemaakt hoef je je daar ook helemaal niet meer schuldig te voelen en voorkom je veel stress. Er komt een moment dat ook voor die minder belangrijke activiteiten weer tijd beschikbaar is. Zo kan ik na maanden weer eens aandacht besteden aan deze website. En dat kan ik weer met veel plezier en zonder de ‘druk van het moeten’ doen. Prioriteiten stellen, dat zouden meer mensen moeten doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *