Shine

Morgenavond (donderdag 14 mei) zullen de Toppers in Moskou proberen door te dringen tot de finale van het Eurovisie Songfestival met het liedje “Shine”. Een prestatie waartoe de Nederlandse inzendingen de afgelopen jaren niet in staat zijn gebleken. Of het dit jaar wel gaat lukken met de mannen in glitterpakken zal morgen blijken.

Boodschap

De boodschap die de heren willen overbrengen is in ieder geval een hele mooie. Er is zoveel ellende op de wereld. Als iedereen zijn goede kant zou tonen, zijn lichtje zou laten schijnen, zou de wereld een mooiere plaats zijn om te leven. Ik heb de songtekst er even op nageslagen, enkele zinnen daaruit:

There are so many things not right
Time is now to make the change
The only thing that we have to do is love the one we hate
As long as we believe in good
As long as we believe in love
The light will guide and take us to the world we all dream of
Let your light shine.

Zonnestraal

En waarom zou je dat eigenlijk niet doen? Hoe vaak toon jij je van je mooiste kant? Ben jij het lichtje, de zonnestraal, van de afdeling of ben je die onverbeterlijke zuurpruim die alle ideeën en ontwikkelingen met cynisme en scepsis ontvangt en waar nooit een lachje vanaf kan?

Ik weet heus wel wat het sociaal wenselijke antwoord is en hoop niet dat je op het als tweede geschetste uiterste zit. Ik hoop wel dat je in staat bent tot kritische zelfreflectie en tot de conclusie komt dat het allemaal wel wat vriendelijker, collegialer, behulpzamer, vrolijker, complimenteuzer, passievoller en energieker kan dan wat je gebruikelijk op een werkdag laat zien.

Positiviteit en waardering

Uit onderzoek blijkt dat in een positieve werksfeer met veel persoonlijke waardering voor de inzet van medewerkers de productiviteit met 19 procent kan stijgen. Niet dat dat een doel op zich is, althans niet voor mij, maar het is wel een teken dat een werknemer bij dergelijke werkomstandigheden wel vaart. En een goede sfeer en veel waardering begint echt niet bij het management. Sterker nog, de snelste weg naar meer positiviteit en waardering voor jezelf, is om daar zelf veel van weg te geven aan anderen. Aan andere collega’s, aan ondergeschikten maar ook aan de baas.

Zoals na een tijdje van regenval en duisternis één zonnestraal een weiland tot leven kan wekken, zo kan jouw houding, jouw gedrag, jouw interesse, inzet en waardering voor anderen het werkplezier van jou en die anderen op slag laten opbloeien.

Dus: Let your light shine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *