Silent Tuesday

Een nieuwe trend die de oversteek naar Europa lijkt te maken is de stille dinsdag. Een aantal bedrijven in Vlaanderen experimenteert op dit moment met stilte op de werkplek, volgens veel van de deelnemers een hele verademing. Is het ook iets voor de Nederlandse werkvloer?

Ken je dat gevoel dat je een aantal uren geconcentreerd kunt doorwerken? Voor veel mensen is dat meer uitzondering dan regel, zeker op het werk. Mensen worden voortdurend gestoord door telefoontjes, e-mails, tekstberichtjes en collega’s die met vragen even bij je langslopen. Dat heeft tot gevolg dat de gemiddelde concentratiespanne is gedaald tot een maximum van acht minuten.

We zijn haast verleerd om voor een langere tijd aan één bepaalde taak te werken. Nog los van het feit dat al die verstoringen de productiviteit van mensen ernstig terugdringt. Voor echte rust zonder afleiding plan je een dagje thuiswerken waar je collega’s je niet kunnen storen.

Dat moet anders kunnen. Daarom werden de hele maand maart bij verschillende bedrijven in Brussel elke dinsdagochtend de e-mails, sociale media en telefoontoestellen aan de kant geschoven voor een ‘no talk Tuesday’. Gesprekken met collega’s werden eveneens tot een minimum beperkt. Zonder de prikkels van binnenkomende mails, notificaties en gesprekken zouden werknemers hun taken sneller af kunnen krijgen en zich beter kunnen concentreren.

Heel wat reacties waren positief aldus een zegsman. ‘De mensen hadden weer controle over wat ze aan het doen waren. Sommigen werkten zelfs met een todolijst van taken die ze die ochtenden gedaan wilden krijgen. Ze konden zich beter concentreren, waren energieker en haalden op die manier meer voldoening uit hun werk.’

Zou het iets voor jou zijn? Misschien kun je met jouw afdeling een concentratie ochtend afspreken. Of hang je zelf een ‘niet storen’ bordje aan je deur of bureau en zet je zelf je telefoon en e-mail voor een paar uur uit om geconcentreerd aan een bepaalde taak te kunnen werken?

In deze tijden waarin we overspoeld worden door prikkels, piepjes, plings enzovoort wordt je misschien wel heel onrustig van een ochtend of dag in stilte. Toch lijkt het me de moeite van het proberen waard. Dat scheelt je ook nog eens een bezoekje aan de yoga of sportschool na het werk om weer tot jezelf te komen.

Het proberen waard dus.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *