Small talk

We zitten alweer in de laatste maand van het jaar en dat kan maar één ding betekenen: eindejaarsborrels en –etentjes vliegen je om de oren. Voor de één een feest, voor de ander een crime. Want niet iedereen is een geboren netwerker en niet iedereen weet een gesprek over koetjes en kalfjes, voetbal, hobby’s enzovoort op gang te houden.

Misschien ben jij daar wel in bedreven en kijk je uit naar deze momenten van semi informeel samenzijn met collega’s en met klanten. Maar als jij je een sociale autist voelt, zul je deze bijeenkomsten zoveel mogelijk vermijden. Maar dat is niet altijd mogelijk en soms ook niet verstandig. Wil je carrière maken, dan is het meestal niet genoeg om goede prestaties op het werk te laten zien, maar is het ook een kwestie van de juiste mensen kennen. En die mensen ontmoet je op… juist, dit type bijeenkomsten.

Hoe red je je de komende maand op netwerkborrels en kerstlunches (en volgende maand bij de vele nieuwjaarsbijeenkomsten)? Hier wat tips.

Bereid je voor: zoals met alle dingen die je nog niet goed onder de knie hebt moet je je ook voor dit soort bijeenkomsten voorbereiden. Daarom maak je voorafgaand een lijstje van de mensen die je tegen kunt komen en voor zover je weet hun interesses. Daarnaast maak je voor jezelf een lijstje met eigen gespreksonderwerpen. Waar zou je het met andere mensen over willen hebben? Valt er een stilte of moet je een gesprek openen, dan heb jij een onderwerp paraat.

Mogelijke gespreksonderwerpen zijn: werkgerelateerde onderwerpen, hobby’s (sport), boeken, films, populaire televisieseries, (klein)kinderen, huizen, auto’s, het weer, vakantiebestemmingen. Hou de onderwerpen dicht bij jezelf, dat praat het makkelijkst. Vermijd gevoelige onderwerpen zoals politiek (vooral als jouw voorkeur zich buiten het ‘veilige’ middenveld bevindt).

Luister en haak in: luister goed naar je gesprekspartner, of als je in een groepje staat, naar het gesprek dat gaande is. Dat geeft je de mogelijkheid om op een later moment in te haken. Heb je zelf niet zoveel om over te praten, stel dan vragen. Daarmee heb jij interesse getoond en is vervolgens de ander aan het woord.

Houd je aandacht bij je gesprekspartner: hoe irritant is het wel niet als je in gesprek met iemand bent, en die persoon kijkt de hele tijd om zich heen op zoek naar een interessantere gesprekspartner. Dat heb je feilloos in de gaten. Doe dat dus ook zelf niet. Wil je door, verontschuldig je dan vriendelijk dat je nog iemand anders moet spreken. Zolang je met iemand in gesprek bent houd je je aandacht ook bij die persoon.

Meer tips: https://sochicken.nl/koetjes-kalfjes en http://www.leren.nl/cursus/sociale-vaardigheden/smalltalk/inleiding.html

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *