Stop met werken, start met creëren

Op een zonnige dag als deze klinkt deze titel misschien wel heel mooi in de oren. Maar er staat bewust niet dat je moet stoppen met je baan. Dat laatste is voor weinigen een reële optie omdat de rekeningen toch betaald moeten worden. Maar beter is het nog als je baan simpelweg heel erg leuk is om te doen.

En daar gaat het nogal eens mis. Want alhoewel de meeste mensen wel leuke momenten en aspecten aan het werk ervaren, wordt er maar weinig lovend over ‘het werk’ gesproken. Als we het over het werk hebben kent dat vaak een negatieve ondertoon. En dat komt eigenlijk omdat we het niet vrijwillig doen. Als je iemand vraagt waarom hij of zij werkt, dan is het antwoord over het algemeen: “voor het geld”. Niet omdat die persoon zijn werk zo leuk vindt en zijn of haar tijd liever doorbrengt op het werk dan thuis of ergens anders.

Dat geldt zeker niet voor alle banen. Ik kan me voorstellen dat er ‘droombanen’ zijn die je meer nog vanwege de inhoud graag doet, dan vanwege het salaris. Zo lijkt mij boswachter een fantastische baan of helikopterpiloot of stuntman. Dan ga je toch iedere dag met een smile van oor tot oor naar je werk. Wie weet heb jij ook wel zo’n droombaan. Maar veel waarschijnlijker werk je in een kantooromgeving, in een fabriek aan de lopende band, achter de kassa of ergens in de bouw.

Ook in die gevallen is het mogelijk om jouw beeld van jouw werk radicaal om te gooien. Om niet meer te kijken naar je werk als iets dat ‘moet’, maar als iets dat je ‘mag’ doen. En dat kun je doen door te stoppen met werken en te starten met creëren. Want iedereen creëert iets op zijn werk.

Hoe je dat doet? Dat hangt een beetje van je werk en je persoonlijkheid af. Iets creëren kan door extra goed je best te doen. Door als caissière echt contact te maken met de klant, een kort praatje en iemand gemeend een hele fijne dag toe te wensen (je creëert een fijne sfeer). Door bij het werk aan de lopende band aandacht te hebben voor de gebruiker van het product waar jij nu en bijdrage aanlevert. Jij maakt een taart, auto, televisie, …, waar een consument straks veel plezier van gaat beleven (je creëert een echt gebruiksproduct). Door in een kantooromgeving net iets beter je best te doen om brieven of nota’s helder, duidelijk en kort te formuleren. Door een onverwachte invalshoek te introduceren (je creëert een nieuwe visie). In al die gevallen doe je net wat extra je best dan wat je op de automatische piloot zou doen.

Probeer maar eens een dag de automatische piloot uit te zetten en een dag bij alles net een beetje extra je best te doen. Je zal zien dat je met een veel positiever gevoel naar huis gaat en de volgende dag met een veel prettiger gevoel weer naar je werk. Wat let je om dat alle dagen te doen? Dan zal je zien dat ook jouw baan een droombaan kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *