Stoptober

Het is weer oktober. En dat betekent niet alleen dat de blaadjes van de bomen vallen en de regen zowat dagelijks naar beneden valt. Maar het is ook weer de maand dat veel rokers proberen van hun ongezonde verslaving af te komen.

De uitdaging duurt 28 dagen (terwijl deze maand toch echt 31 dagen telt), omdat uit onderzoek is gebleken dat 28 dagen lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van stoppen met roken, terwijl de meeste ontwenningsverschijnselen dan achter de rug zijn. Ook is de kans om blijvend te stoppen met roken maar liefst vijf keer groter als je het 28 dagen volhoudt dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.

Go for it zou ik zeggen. Maar zijn er niet meer nare gewoonten waar je vanwege je gezondheid mee zou moeten stoppen? En dan denk ik niet alleen aan overmatig alcoholgebruik of ongezond eten. Maar dan denk ik aan ongezonde gewoonten op het werk.

  • Te lang doorwerken
  • Onvoldoende pauzes nemen
  • Je op laten jagen door deadlines en stress
  • Pestgedrag van je collega’s of erger nog, je baas, negeren of accepteren
  • Deelnemen aan lange en saaie vergadering zonder duidelijk doel
  • Geen nee durven zeggen tegen weer een nieuwe klus terwijl je het al zo druk hebt
  • Te laat komen op vergaderingen (of toestaan dat anderen te laat komen)
  • Onder je kunnen presteren (met kans op een bore-out)

Ongetwijfeld kun jij dit lijstje aanvullen met talloze andere irritaties op het werk. En het lijkt gemakkelijk om over dit soort zaken heen te stappen of ze te negeren. Maar ze geven wel degelijk echte stress, zorgen ervoor dat je slecht slaapt en geven echte hartklachten of erger.

Aan werkgerelateerde stress gaan jaarlijks meer dan 500 mensen dood. (bronnen 1, 2) Daar wil jij toch niet bijhoren.

Welke stressbron ga jij deze maand aanpakken? Waar stoor jij je het meest aan? Op welke bron kun jij invloed uitoefenen? Welke stress ga jij ‘killen’.

Maak van oktober jouw eigen stoptober en pak je grootste ergernis op het werk deze maand bij de horens. Laat horen wat jij hebt aangepakt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *