Surfen op het werk verhoogt productiviteit

De laatste tijd proberen steeds meer werkgevers het surfen onder werktijd tegen te gaan. Onder andere door het afsluiten van diverse websites. En dat lijkt verstandig. Met het bezoeken van internetsites gaat immers veel tijd verloren.

Onderzoek

Toch blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Melbourne dat dat niet zo verstandig is, zo meldt een Australische website. Werknemers die geregeld voor hun ontspanning het internet opgaan, blijken daardoor productiever te worden! Productiever dan werknemers die in het geheel niet surfen onder werktijd.

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de werknemers regelmatig onder werktijd voor hun ontspanning het internet opgaan. Om Linkedin of Facebook bij te houden, een vakantie uit te zoeken of even bij een internetwinkel rond te neuzen. De productiviteit kan daarmee met een kleine 10 procent stijgen.
Er zit maar één beperking aan, aldus Dr. Brent Coker, de tijdsbesteding op internet mag niet meer zijn dan 20 procent van de werktijd, anders neemt de productiviteit juist af.

Surfen verhoogt concentratie

De meeste werknemers die onder werktijd surfen, zoeken naar het laatste nieuws (zoals Nu.nl) of zoeken naar productinformatie (zoals op kieskeurig.nl). Ook online spelletjes spelen en het bekijken van YouTube filmpjes scoren hoog. De reden voor het surfen ligt in een dip in de concentratie. Na een periode van hard werken, zakt de concentratie even in. Een korte afleiding door het internet op te gaan geeft de broodnodige geestelijke ontspanning, waarna de werknemer weer veel geconcentreerder verder kan met zijn werk. Het netto resultaat is een hogere productiviteit.

Internetverslaving

Toch loert er een gevaar. Een aantal werknemers kunnen geen maat houden en vertonen zelfs verschijnselen van een internetverslaving. In zijn algemeenheid geldt dat ongeveer 14 procent van de internetgebruikers tekenen vertoont van een verslaving. Zij nemen onvoldoende pauzes en besteden een meer dan een “normale” hoeveelheid tijd online. Zij raken geirriteerd als zij tijdens het surfen worden onderbroken. Voor deze groep is het wel wenselijk het internet op het werk te beperken of af te sluiten, omdat zij meer geneigd zijn tot een lagere productiviteit.

Mocht je baas je in de komende tijd een keer “betrappen” op internetgebruik, dan kun je hem er dus op wijzen dat je dat voor hem doet. Jouw productiviteit gaat daardoor tenslotte met 10 procent omhoog en dat is goed voor het bedrijf…toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *