Tips tegen een verschrikkelijke baan

De makkelijkste tip is natuurlijk: zoek een andere baan! Maar in de praktijk is dat lang niet altijd mogelijk of zal er wel enige tijd overheen gaan voordat je die andere baan gevonden hebt. En dan moet je op zijn minst voorlopig zien te overleven op je huidige werk.

Daarbij ben je misschien allang blij dat je een stabiele baan hebt en je niet overtallig raakt als gevolg van de corona-crisis. Een vast maandelijks inkomen kan een behoorlijke motivator zijn om het heel lang vol te houden in een vreselijke baan.

Maar toch. Is je baan saai, waardeloos, gaat het nergens heen of is het kantoor gevuld met vreselijke mensen of een onuitstaanbare baas? Dan kan het best lastig zijn om de motivatie op te brengen om elke dag op te komen dagen.

De omstandigheden of anderen veranderen is vaak niet makkelijk of mogelijk, wegkomen zoals geschetst ook niet. Dus wat kan je dan wel doen?

Verander je houding

De enige op wie je direct invloed hebt, ben jezelf. En door simpelweg je eigen houding en gedrag te veranderen, zul je merken dat je je baan als bij toverslag veel leuker gaat vinden. Het zal mogelijk nooit echt ideaal worden, maar wel veel beter dan het nu is. Wat heb je te verliezen? Probeer het gewoon maar eens uit. Master your mindset!

1. Stop met slecht praten over je baan

Klagen voelt fijn. Gedeeld leed lijkt half leed. Maar in werkelijkheid ga je door negatief over je werk te praten je ook steeds negatiever voelen over je werk. Door positief te praten over je werk (probeer het eens een week), ga je ook steeds positiever tegen je werk aan kijken. Benoem alleen de dingen die goed gaan of waar je trots op bent en negeer een aantal dagen de dingen die je vervelend vindt. Je zult merken dat je gevoel over je baan veel beter wordt, terwijl er feitelijk niets is veranderd. Het is een vorm van NLP. Daar heb ik verder niet veel mee, maar het werkt echt.

2. Concentreer je op iets wat goed gaat

Er is vast iets in je werk dat wel goed gaat, of waar je energie van krijgt. Besteed zoveel mogelijk tijd en aandacht aan dat ding en maak de zaken waar je energie op kwijt raakt zo klein mogelijk.

3. Neem een nieuwe taak op je

Wacht dus niet totdat je baas aan je vraagt om iets op te pakken. Maar creëer zelf een nieuwe kans door een project op te pakken die anderen laten liggen. Het opzetten van iets nieuws geeft meestal energie en doordat je iets aan het opbouwen bent heb je ook iets om met trots naar terug te kijken.

Wanneer je zoekt naar meer verantwoordelijkheden, laat je initiatief zien (met extra kans op promotie?!) èn daag je jezelf uit om harder te werken. Dat zorgt op zijn tijd weer voor meer plezier in je werk.

4. Beloon jezelf

Als je kind een goed cijfer op school haalt, geef je hem of haar een compliment. Een hond die netjes zijn opdrachten uitvoert krijgt een hondenkoekje. Maar wie beloont jou eigenlijk?

Vergeet niet dat je betaald wordt voor je werk. We onderschatten het belang daarvan nogal eens, totdat het wegvalt. Kijk eens hoeveel je per maand verdient en hoe dat jouw leven vergemakkelijkt. Er zijn altijd mensen die meer verdienen, maar nog veel meer mensen verdienen veel minder. Let daar eens op en tel je zegeningen. Je loon is een vorm van waardering die je ook zo mag zien.

Maar als de complimentjes van je baas of collega’s uitblijven kan dat best frustrerend zijn. Heb je iets gepresteerd, beloon dan jezelf. Met een lekker luxe koffie op weg naar het werk, een gebakje, een klein sieraad dat je al tijden wilde hebben. Je hoeft echt niet te wachten tot je verjaardag om je te laten verwennen, dat kun je prima zelf.

5. Zorg ervoor dat je meer plezier hebt

Een van de makkelijkste manieren om je baan leuker te gaan vinden, is door simpelweg meer plezier te maken. Niet alleen op je werk zelf (check de 12 challenges op deze website) maar ook in je vrije tijd. Ga sporten, lunchen met vrienden, ga naar de bioscoop of een theater. Zelfs in coronatijd kan dat allemaal nog steeds. Maak je het een beetje leuk in je vrije tijd, dan werkt dat door op het werk.

Door jezelf te dwingen om naast je werk ook leuke dingen te doen, maak je jezelf ervan bewust dat je meer bent dan alleen je baan.

En mocht dit nou allemaal niet werken, ga dan gewoon keihard aan de slag met het zoeken van een andere baan. In een vorige blog heb ik al tips gegeven voor de ideale sollicitatiebrief. Dus hophop aan de slag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *