Vakantiegevoel weg binnen één dag

Ruim 60 procent van de Nederlandse vakantiegangers is na één dag werken het vakantiegevoel kwijt als we de uitslag van de ING Vraag van Vandaag van afgelopen week mogen geloven. Het vakantiegevoel verdwijnt gemiddeld na twee of drie dagen. Dat is zo ongeveer een halve week werken. Een minderheid lukt het langer in vakantiesferen te blijven. Bij 15 procent duurt de vakantieroes langer dan een week. 65 procent van de ruim 50.000 respondenten zegt het na terugkomst van de vakantie extra druk te hebben. Veel emails en opgestapeld werk spelen hierbij een rol.

Oud nieuws natuurlijk, want dat meldde ik jullie vijf jaar geleden al op deze website, met nuttige tips om het vakantiegevoel wat langer vast te houden dan die paar dagen na de start van de eerste werkweek. Maar jij hebt het natuurlijk veel te druk om mijn website door te spitten naar de tips die ik de afgelopen jaren over dit onderwerp al heb gegeven. Daarom hier een snelle compilatie:

Laat je niet meeslepen

Vaak heeft het werk zich tijdens de vakantie opgestapeld. Je hebt weliswaar een hoop overgedragen aan je collega’s die niet op vakantie waren, maar in de praktijk blijft er toch een hoop werk liggen of zijn er nieuwe problemen opgedoken die om jouw aandacht vragen (of zelfs schreeuwen). En terwijl je die stapel werk ziet liggen en je je mailbox hebt zien uitpuilen met 326 mails, beginnen zo op de eerste ochtend je collega’s je om en om te bevragen naar je vakantieervaringen. Leuk en goed bedoeld, maar intussen groeit de onrust.

Besef je dat al het werk dat op je ligt te wachten niet die eerste werkdag af hoeft. Ga er ook vanuit dat je de eerste twee weken nodig hebt om die werkvoorraad weg te werken. Hoe doe je dat?

1. Blokkeer in je agenda (voorzover dat kan op je werk) voor de komende twee weken iedere dag twee of drie blokken van anderhalf uur. Daarmee creeer je voor jezelf de tijd om productie te draaien en voorkomt je dat je agenda volloopt met afspraken. Blokkeer ook steeds het einde van je werkdag en ga de komende dagen op tijd naar huis. In de eerste week een paar dagen overwerken is de beste methode om je vakantiegevoel kwijt te raken.

2. Gebruik een uurtje om de berg werk en mails te scannen en een onderverdeling te maken. Wat heeft vandaag of morgen je aandacht nodig en wat kan ook volgende week of later worden opgepakt? Plan die werkzaamheden globaal in in de blokken die je in je agenda hebt opgenomen. Het maken van een actielijst helpt om het overzicht te krijgen en behouden.

3. Zit je in een productieomgeving dan heb je het werktempo natuurlijk niet helemaal in de hand en de schoorsteen moet natuurlijk wel roken. Ik doe dan ook geen oproep om te lanterfanten, maar door niet te hard van stapel te lopen en zeker de eerste dagen prioriteiten te stellen in wat je wel en niet doet ben je veel productiever dan wanneer je dat nalaat!

Neem voldoende pauzes op het werk

Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Probeer de werkdruk langzaam op te bouwen door voldoende rust te nemen. Dat kan op je werk door regelmatige (micro-)pauzes te nemen (loop even naar de koffieautomaat of de wc) en sla in ieder geval je lunchpauze niet over. Daarnaast is het zaak ook buiten je werk voldoende te ontspannen. Ga dus op tijd naar huis. Ga niet overwerken in de eerste week na de vakantie!

Geniet ook thuis na van de vakantie

Ga na het werk lekker eten (wat voor lekkers heb je op vakantie op wat je nu zelf klaar kunt maken) en vervolgens iets aan sport of hobby te doen. Ook het doornemen van de vakantiefoto’s en filmpjes en het maken van een fotoboek helpt je om de herinneringen aan de vakantie warm te houden en zo dat vakantiegevoel vast te houden.

Beweeg

Zorg ook dat je na je werk niet uitgeput in de bank valt, maar geniet van het lekker zomerweer in de tuin of op het balkon. Maak een wandeling of doe iets aan sport. Actieve beweging zorgt dat stress en spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Glimlach

Een simpele tip die elke keer weer werkt: voordat je de deur uitgaat naar je werk kijk je naar jezelf in de spiegel en trek je een brede glimlach. Blijf zo even naar jezelf kijken. Hou chagrijnig je ook uit bed bent gestapt, als je een minuut lang naar je eigen glimlach kijkt (mag best een beetje overdreven zijn), dan wordt je vanzelf vrolijk. Zo begin je je dag met een lach.

Goedemorgen

Op weg naar je werk kom je vast een aantal mensen tegen. In plaats van zwijgend voor je uit te staren kijk je ze voortaan kort aan en zegt ‘goedemorgen’. Zit je in de auto, steek dan je hand (nee niet je middelvinger) op naar andere automobilisten. Houd dat vol tot je op je werk bent. Je krijgt geheid een aantal goedemorgens terug en als je dat een aantal dagen volhoudt neemt dat aantal alleen maar toe.

Vakantiegevoel met collega’s vasthouden

Een goede tip om het vakantiegevoel langer vast te houden is om met je collega’s af te spreken om de leukste vakantiefoto’s te verzamelen en, na een stemmingsronde, de mooiste op een canvasdoek op de gang op te hangen. Daar heb je nog maanden plezier van en de werkomgeving ziet er gelijk ook wat leuker uit.

Wie een whiteboard op de gang heeft hangen kan die leeg maken en daar een “vraag van de week” op schrijven. Bijvoorbeeld waar iedereen op vakantie is geweest, wat de leukste (of naarste, leedvermaak is ook vermaak) vakantie ervaringen van de collega’s zijn. Iedereen kan daar zijn antwoord onder schrijven. Zo kan iedereen zijn ei kwijt en de antwoorden zijn vaak de opening voor hele leuke gesprekken met collega’s. Overigens kun je door het jaar heen iedere week een andere vraag opschrijven die aansluiten bij evenementen uit dat seizoen. Dat is erg goed voor de teamspirit en je leert nog eens iets meer over je collega’s.

Plan je volgende vakantie

Heb je dan nog het gevoel dat het werk je erg zwaar valt. Maak dan plannen voor je eerstvolgende vakantie. Dat kan de herfst-, de kerst-, de voorjaars- of de volgende zomervakantie zijn. De voorpret van je volgende bestemming en wat je tijdens die vakantie allemaal kunt gaan doen zal je helpen om het vakantiegevoel langer vast te houden.

Andere tips om het vakantiegevoel vast te houden zijn van harte welkom in reactie op deze bijdrage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *