Vakantiegevoel

Vandaag een heel leuk gesprek gehad met Colin Banks op radio 100 procent NL. In het kader van het naderende einde van de schoolvakanties raakt iedereen schijnbaar in een post-vakantiedip en vraagt zich af hoe het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden.

Natuurlijk was het gesprek veel te kort om alle leuke tips met de luisteraars te delen. Daarom hier nog eens een paar tips op een rij die je maandag (of willekeurig welke andere dag) op het werk kunt toepassen om het vakantiegevoel zo lang mogelijk vast te houden en het werkplezier te verhogen.

Glimlach

Voordat je de deur uitgaat kijk je naar jezelf in de spiegel en trek je een brede glimlach. Blijf zo even naar jezelf kijken. Hou chagrijnig je ook uit bed bent gestapt, als je een minuut lang naar je eigen glimlach kijkt (mag best een beetje overdreven zijn), dan wordt je vanzelf vrolijk. Zo begin je je dag met een lach.

Goedemorgen

Op weg naar je werk kom je vast een aantal mensen tegen. In plaats van zwijgend voor je uit te staren kijk je ze voortaan kort aan en zegt ‘goedemorgen’. Zit je in de auto, steek dan je hand (nee niet je middelvinger) op naar andere automobilisten. Houd dat vol tot je op je werk bent. Je krijgt geheid een aantal goedemorgens terug en als je dat een aantal dagen volhoudt neemt dat aantal alleen maar toe.

Niet te hard van stapel

Kom je op je werk, loop dan niet te hard van stapel. Stort je niet direct in de werkstress maar neem de tijd om op te starten. Maak bij het koffieapparaat een praatje met collega’s, beoordeel de dossiers die op je bureau liggen en kijk welke de meeste prioriteiten hebben. Neem voldoende (micro)pauzes op de eerste dag. Heb je behoefte aan een momentje totale rust, trek je dan terug in het stiltecentrum dat iedere werkgever voor zijn werknemers heeft ingericht (het wc).

Zit je in een productieomgeving dan heb je het werktempo natuurlijk niet helemaal in de hand en de schoorsteen moet natuurlijk wel roken. Ik doe dan ook geen oproep om te lanterfanten, maar door niet te hard van stapel te lopen en zeker de eerste dagen prioriteiten te stellen in wat je wel en niet doet ben je veel productiever dan wanneer je dat nalaat!

Vakantiegevoel

Het vakantiegevoel is na een dag of drie op de werkplek gemiddeld genomen wel verdwenen. En dat is, tenzij je helemaal weg bent geregend, best zonde. Een paar tips om dat vakantiegevoel langer vast te houden is om met je collega’s af te spreken om de leukste vakantiefoto’s te verzamelen en, na een stemmingsronde, de mooiste op een canvasdoek op de gang op te hangen. Daar heb je nog maanden plezier van en de werkomgeving ziet er gelijk ook wat leuker uit.
Wie een whiteboard op de gang heeft hangen kan die leeg maken en daar een “vraag van de week” op schrijven. Bijvoorbeeld waar iedereen op vakantie is geweest, wat de leukste (of naarste, leedvermaak is ook vermaak) vakantie ervaringen van de collega’s zijn. Iedereen kan daar zijn antwoord onder schrijven. Zo kan iedereen zijn ei kwijt en de antwoorden zijn vaak de opening voor hele leuke gesprekken met collega’s. Overigens kun je door het jaar heen iedere week een andere vraag opschrijven die aansluiten bij evenementen uit dat seizoen. Dat is erg goed voor de teamspirit en je leert nog eens iets meer over je collega’s.

Geen geklaag

Tot slot, om te voorkomen dat je met de nieuwe werkdag ook weer in het geklaag over het werk vervalt, neem iedere werkdag de laatste vijf minuten om de twee leukste momenten of successen van die werkdag op te schrijven. Ook al heb je honderd vervelende momenten gehad, er zijn vast ook twee mooie momenten te benoemen. Kom je thuis en vraagt je partner hoe je dag was, dan begin je met die twee positieve dingen. Over alle vervelende dingen heb je het gewoon niet. Je zult zien dat wanneer je dat een paar dagen volhoudt je niet alleen veel positiever tegen je werk aankijkt, maar dat de relatie met je partner ook nog eens een stuk aangenamer wordt. Niemand vind het namelijk leuk om het gezeur en geklaag van een ander aan te horen, jouw positieve woorden zijn een verademing en doen wonderen. Probeer het maar eens uit.

Werken moet je toch. Dat kun je met plezier doen of met chagrijn. Aan jou de keus. Ik weet wel waar ik voor kies.

Andere tips om het vakantiegevoel vast te houden zijn van harte welkom in reactie op deze bijdrage.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *