Verander de bedrijfscultuur

Ik stuitte laatst op een verhaal over een leraar die de werkcultuur op zijn school sterk verbeterde middels een programma dat ook jij op je werk kunt implementeren. Zijn werkomgeving veranderde van één met onvriendelijke en onbetrouwbare collega’s in een omgeving met veel waardering en collegialiteit.

Een docent had zijn buik vol van de manier waarop medewerkers met elkaar omgingen. Vergaderingen en personeelsbijeenkomsten stonden bol van de verbale gevechten, ellebogenwerk, cynische opmerkingen, vertragingstactieken en zelfs ronduit angst voor elkaar. Niemand gunde elkaar nog iets. Deze leraar besloot het heft in eigen hand te nemen.

Waarderingsprogramma

Deze leraar creëerde een Waarderingsprogramma. Dat bestond eruit dat hij via een notitie aan iedere collega waar hij contact mee had, liet weten wat hij aan hen waardeerde. Soms vergezeld van een reep chocolade of iets een andere kleinigheid om de waardering extra te onderstrepen.

Het belangrijkste was de notitie waarin heel specifiek, met details, over de collega werd geschreven waarom deze persoon belangrijk was, toegevoegde waarde had, iets goeds doet voor zijn omgeving.

Mysterie

De cloe was dat de afzender ontbrak. Het waren dus geheime briefjes. Om iedereen op een dwaalspoor te zetten gaf deze docent zichzelf ook een waarderend briefje. Iedereen bleef die notities ontvangen en het mysterie zetten zich voort. Terwijl mensen met elkaar in gesprek raakten om te achterhalen wie de persoon achter de briefjes was, begin de werkcultuur te verschuiven. Mensen begonnen elkaar beter te behandelen. Andere docenten en administratief personeel begon het gedrag van deze enen docent te kopiëren. Ze begonnen elkaar waarderende briefjes te sturen en kleine attenties uit te delen. Ze waren geneigd de aardigheid terug te betalen, maar omdat ze niet wisten aan wie, deden ze het aan elkaar.

Het mysterie duurt nog altijd voort. De docent heeft zich nooit bekend gemaakt omdat dat het mooie werk teniet zou doen. Nu wordt de goedheid gedeeld door alle medewerkers van de school en gedraagt ieder zich daar ook naar.

En nu jij

Als jouw werkomgeving wel een positieve boost kan gebruiken, start dan ook het waarderingsprogramma en laat bij collega’s waarderende briefjes achter, mogelijk met een kleinigheidje erbij. Leun vervolgens achterover en kijk wat er gebeurt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *