Wat vertel jij thuis over je werk?

Tijdens workshops leg ik deelnemers geregeld de vraag voor wat zij vertellen tegen hun partner wanneer zij aan het einde van de middag of begin van de avond van het werk thuiskomen. Of wat hun partner thuis over het werk van die dag vertelt. Meestal is dat weinig inspirerend. In het beste geval antwoord je “Och, niets bijzonders.” of “Hetzelfde als altijd.”

Partner als uitlaatklep

Maar veel vaker wordt de partner gebruikt als uitlaatklep. Iemand aan wie je alle frustratie van de werkdag kwijt kunt. Dus er wordt veel geklaagd en gezeurd over de vervelende baas, die achterbakse collega, de lastige klanten, de ICT die niet meewerkte en alle andere ellende die zich die werkdag heeft voorgedaan.

Dat is om twee redenen niet verstandig. De eerste is dat het helemaal niet leuk is wanneer, nadat je zelf een lange dag hebt gehad, je partner zijn of haar ellende bij je kwijt wil. Je luistert begripvol, maar diep van binnen hoop je dat het verhaal snel klaar is. Je wordt er zelf haast chagrijnig van. Goed voor je relatie is het dus allerminst.

De tweede reden is dat door iedere avond als je thuis komt te klagen over je werk en werksituatie, jouw beeld van je eigen werk zeer negatief wordt beïnvloed. Daardoor kan het gebeuren dat je na een tijdje echt op gaat zien om überhaupt naar je werk te gaan.

Hoe dan wel?

Als je dat wilt veranderen dan raad ik je het volgende aan:

Ruim aan het einde van iedere werkdag vijf minuten in om na te denken over de leuke dingen van de werkdag, de successen die je hebt behaald, de klussen die je hebt afgerond of het leuke gesprek dat je met een collega of klant hebt gehad. Op iedere dag is er wel iets te vinden waar je positief of blij over bent.

Wanneer je partner dan vraagt hoe je dag is geweest, begin je met dat punt (of die punten) te noemen waar je blij van bent geworden. Je zult merken dat je partner veel geinteresseerder gaat luisteren naar jouw belevenissen van de dag en dat jouw beeld van jouw eigen werk met sprongen vooruit gaat. je zou je werk haast leuk gaan vinden. Probeer het eens uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *