Week van de werkstress 2016

Deze week is het weer de week van de werkstress. En dat is niet bedoeld om alle werknemers een week lang zoveel mogelijk in de stress te laten schieten zoals de titel doet vermoeden, maar dat is een week waar juist voor het tegengestelde aandacht wordt gevraagd.

Dit jaar staat deze week in het teken van pesten op het werk. 1 op de 6 werknemers heeft jaarlijks last van ongewenst gedrag: ruim 1,2 miljoen mensen is slachtoffer van pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie op het werk. Ik vind dat een ongelooflijk hoog cijfer. Geen idee welk onderzoeksbureau het ministerie van SZW hier tegenaan heeft gezet en welke definitie men van pesten heeft gebruikt, maar 1 op de 6 lijkt me rijkelijk ruim ingeschat. Daarbovenop maken meer dan een miljoen mensen jaarlijks het risico op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes (of mogelijk zijn dat diezelfde 1,2 miljoen mensen die jaarlijks gepest worden). In heel veel organisaties zijn er collega’s die vanwege werkstress thuis zitten of hun werkdruk niet of nauwelijks aankunnen. Dat is alarmerend. Want als je eenmaal een burn-out hebt gehad, dan is er een vergroot risico op een tweede burn-out.

Werkstress en pesten op het werk moet uiterst serieus worden genomen, begrijp me niet verkeerd. Maar met cijfers als deze wordt een zuivere discussie haast onmogelijk gemaakt. Je wordt gepest of je bent één van de andere vijf die die ene collega pest zo lijkt het. Over stigmatiseren gesproken. Het is belangrijk dat het gesprek over pesten op het werk wordt gevoerd, maar dat lukt je niet als 16,7% van je werknemersbestand onder het kopje ‘gepest’ wordt geplaatst. Als dat waar zou zijn zou de bedrijfscultuur namelijk enorm verziekt zijn en zijn er andere maatregelen dan ‘een goed gesprek’ nodig.

Maar misschien zie ik het ook verkeerd en is het echt veel erger dan ik kan vermoeden. Word jij (echt) gepest, ga dan praten met je baas of vertrouwenspersoon op het werk en blijf er niet alleen mee rondlopen. Ook het gesprek aangaan met een goede vriend(in) kan helpen om te kijken op welke manier je het pesten te lijf kunt gaan. Werkt dat niet? Dan kun je hier nog eens kijken voor ‘zwaarder geschut’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *