Werk manifest

Het werk van vandaag de dag oververhit onze hersenen. We werken langer, intensiever en efficiënter dan ooit. De manier waarop we werken vraagt steeds meer van ons.

Hoe zorg je er voor dat het werk leuker wordt? Dat het minder belastend is en meer voldoening geeft?

Onderstaand manifest bevat acht basisregels om juist dat te doen. Leuker werk, minder belastend, meer voldoening.

Het werkmanifest

1. Ga uit van toestemming.
Werken moet gebaseerd zijn op vertrouwen. Het werk is in de afgelopen jaren steeds veeleisender geworden. De balans tussen werk en privé vervaagd. Ondanks ‘het nieuwe werken’ hebben we verzuimd daarvoor voldoende flexibiliteit voor terug te vragen. Als werknemer doe je je best om je werk naar besten kunnen uit te voeren. Als werkgever geef je het vertrouwen en de flexibiliteit om dat werk in te richten op de manier die het best past bij de werknemer en het werk.

2. Herover je lunch
Je bereikt meer in je werk, als je van tijd tot tijd je bureau en je e-mails de rug toekeert. Eet je broodjes niet achter je bureau op. Ga echt lunchen op een andere plaats en maak als het kan even een ommetje buiten de deur.

3. Geef ons de ruimte
Kantoortuinen zijn slecht voor de concentratie. Velen van ons zijn in staat om rustig te werken en te overleggen in een open omgeving, maar er mag geen aarzeling zijn om de rust op te zoeken, elders op het werk of desnoods in een koffietentje of thuis, om in alle rust te werken of na te denken.

4. Werk dat past
Werk moet aansluiten op wie we zijn. Het bepaalt in hoge mate ons doen en laten in de bloei van ons leven. Laat het dan ook aansluiten bij wie we zijn.

5. 36 uur is genoeg
Soms denken we dat we harder of langer moeten werken om meer te bereiken. Maar daarvoor is simpelweg geen bewijs. Werk slimmer, niet harder en zeker niet langer. Geef een werknemer dan ook niet meer werk dan hij of zij in die 36 uur af kan krijgen.

6. Recht op onbereikbaarheid
Niemand moet verplicht zijn om 24/7 bereikbaar te zijn of e-mails te beantwoorden buiten werktijd. In de avonden en zeker in de weekenden gaat de werktelefoon uit.

7. Normen en waarden
Een geweldige werkomgeving begint met sterke normen en waarden. Er zouden geen onthullingen over loonkloven of giftige cultuur nodig moeten zijn om aandacht te krijgen voor de uitdagingen binnen een bedrijf. Onze normen en waarden leiden ons.

8. Lach
Lachen met onze collega’s is ontzettend belangrijk. Teams die samen lachen werken niet alleen beter samen, maar hebben ook een lager stress niveau. Als we allemaal 50+ jaren moeten werken, dan zouden we er tenminste een beetje van mogen genieten. En erom lachen. 

Dit bericht is geïnspireerd door het ‘new work manifesto’: bron.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *