De paasdagen staan voor de deur. En dat betekent familiebezoek, lekker eten, eieren schilderen en een bezoek aan de meubelboulevard of het pretpark. Tenminste, voor de gemiddelde Nederlander. Want op de paasdagen moet door heel veel mensen gewoon worden doorgewerkt. Niet alleen bij de genoemde meubelbouevards en pretparken, maar ook in de horeca, winkels, fabrieken en kantoren.
Wat is pasen ook alweer?
Met pasen vieren Christenen dat Jezus, de zoon van God, uit de dood is opgestaan. Hij stierf op Goede Vrijdag aan het kruis, nadat hij op witte donderdag met zijn vrienden het ‘laatste avondmaal’ nuttigde. In de bijbel staat dat hij drie dagen later (met pasen) uit zijn graf is opgestaan. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat kan de ene keer in maart zijn en de andere keer in april.
Wat is pasen nog meer?
Pasen is ook een lentefeest, de tijd dat de natuur weer tot leven komt. Het is een periode van samenzijn met vrienden en familie en het eten van veel (chocolade) eieren die voor de kinderen eerst worden verstopt door de paashaas. Die traditie van eieren verstoppen komt uit het einde van de vastenperiode (40 dagen voor pasen), waaraan nog maar weinig christenen deelnemen.
Na die vastenperiode hielp een extra eitje om weer aan te sterken. Ook legden mensen eieren op het land of stopten ze in de grond in de hoop zo hun akkers vruchtbaar te maken. Daaruit is het verstoppen van eieren voortgekomen.
Maar ik moet werken!
Ja, en je bent niet de enige. Over het werken op feestdagen is in de wetgeving (Arbeidstijdenwet) weinig vastgelegd. Je hebt geen ‘recht’ op vrij op feestdagen (waaronder goede vrijdag en tweede paasdag). Ook zijn er geen wettelijke voorschriften over de (extra) beloning voor diegenen die wel op feestdagen (moeten) werken.
Maar gelukkig zijn daar de vakbonden. In vrijwel alle cao’s en ook arbeidscontracten zijn afspraken gemaakt over het werken op zon- en feestdagen en over de uitbetaling daarvan. Wil je dus weten of je op een bepaalde feestdag vrij bent, of welke beloning je krijgt voor het werken op een feestdag, informeer dan bij de werkgever of kijk in je cao of arbeidsovereenkomst.
Welke erkende feestdagen zijn er?
- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Goede vrijdag (vrijdag voor Pasen)
- 1e en 2e Paasdag (12 en 13 april)
- Koninginnedag (30 april)
- Hemelvaartsdag (21 mei)
- Bevrijdingsdag (5 mei)
- 1e en 2e Pinkerdag (31 mei en 1 juni)
- 1e en 2e Kerstdag (25 en 26 december)
Welke niet-erkende feestdagen zijn er?
Naast erkende zijn er ook niet-erkende feestdagen. Dit zijn vooral niet-christelijke, religieuze feestdagen. Er wordt vaak in een CAO of arbeidsovereenkomst onderscheid gemaakt tussen erkende en niet-erkende feestdagen. Dan heb je bijvoorbeeld met Kerstmis een vrije dag en kun je voor een niet-erkende feestdag (bijvoorbeeld Chanoeka of het Suikerfeest) een snipperdag opnemen.