De laatste tijd lijkt haast iedereen angstig om zijn baan te verliezen. En in sommige sectoren is dat nog terecht ook. Volgens de Randstad Werkmonitor houdt ruim een kwart (26%) van alle werknemers er serieus rekening mee zijn baan te verliezen. Als alle negatieve voorspellingen uitkomen krijgt 1 op de 10 Nederlanders te maken met ontslag.
Maar veel meer dan die 1 op 10 leeft en werkt dus in angst en vrees. Hoor ik bij de ‘unlucky ten procent’ of toch niet? Dat levert een behoorlijke hoeveelheid stress op.
Hartproblemen
In een onlangs door de FNV uitgevoerd onderzoek blijkt dat stress, vermoeidheid, spanningen in het gezin en slapeloosheid veel voorkomen bij mensen die oplopen tegen een reorganisaties of ontslagdreiging. Langdurige stress kan leiden tot concentratieverlies, een hoge bloeddruk en zelfs hart- en vaatziekten. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol kunnen indirect bloedwaarden van cholesterol en glucose verslechteren en daarmee diabetes in de hand werken.
Ontslag is slecht voor je gezondheid
Uit een onderzoek van de Harvard School of Public Health blijkt dat ontslag een langdurige negatieve invloed kan hebben op je gezondheidstoestand. Van de onderzochte proefpersonen had 83% na het ontslag te kampen met nieuwe gezondheidsklachten. De effecten waren bij veel mensen vaak een jaar na het ontslag nog meetbaar, zelfs als de ontslagen persoon al weer een andere baan had. Het verlies van je baan is slecht voor je lijf, maar geeft ook een flinke deuk in je zelfvertrouwen. Na een tijdje van rouwverwerking, zul je dus de weg omhoog weer moeten zien te vinden. Dat is geen proces van dagen of weken, maar eerder maanden en jaren.
Wat te doen?
Word jij geconfronteerd met een (dreigend) ontslag, dan is er een aantal dingen dat je kunt doen om gezondheidsklachten voor te zijn.
Focus op de mogelijkheden
Het verliezen van je baan is niet het einde van de wereld. Natuurlijk verlies je een heleboel: je salaris, je zelfvertrouwen, je zekerheden en weet je niet of en wanneer je de draad weer op kunt pakken. Maar in plaats van je zorgen te maken en je te focussen op alles wat er mis is gegaan en nog mis kan gaan (het kan altijd erger) raad ik je aan je te concentreren op de mogelijkheden die het ontslag je biedt. Het maakt de weg vrij naar misschien wel die andere loopbaan of carrièreswitch waar je al zo lang aan dacht.
Focus op jezelf
Jij bent niet je baan! Veel mensen ontlenen hun identiteit voornamelijk aan hun baan en status. Maar je bent zoveel meer dan dat. Een (dreigend) ontslag is de tijd om eens goed te kijken naar je echte interesses en kwaliteiten, ook buiten je werk.Wat vind je echt leuk? Kun je daar wat mee in je nieuw verworven vrije tijd of kun je daar misschien zelfs je nieuwe werk van maken. Veel mensen ervaren hun ontslag achteraf (dan is het altijd makkelijk praten) als een zegen. Zou dat voor jou ook kunnen zijn?
Uit je gevoel
Maak van je hart geen moordkuil. Laat mensen om je heen weten wat er in je omgaat. Het verlies van een baan is niet niks en iedereen snapt dat. Je kunt daar heel stoer onder blijven, maar als je ’s nachts wakker ligt gaat je dat toch opbreken. Het uiten van je gevoelens lucht enorm op. Het maakt dat je de problemen onderkent maar ook uit je lichaam haalt door ze uit te spreken. Daardoor onstaat ruimte voor nieuwe dingen en een beter gevoel. Als je dan ook nog eens de woede fysiek van je af kunt slaan (in de boksschool dan wel en niet op je werk), met tennis of squash of van je af kunt rennen of fietsen, dan voorkom je dat de stress zich in je lijf vastzet en allerlei problemen gaat veroorzaken.