Werkplezier challenge 2: adopteer een senior

De maand januari zit er bijna op en daarmee ook de eerste werkplezierchallenge. Hopelijk heeft de 30 dagen challenge waarin ik je aanspoorde om door een kleine verandering in je gedrag een grote verandering op je werk te bereiken zijn vruchten afgeworpen en ben je gemotiveerd daar gewoon mee door te gaan.

In ieder geval heb ik een tweede challenge voor je voor februari. En die noem ik voor het gemak: Adopteer een senior. Of als je zelf wat ouder bent doen we het omgekeerd: Adopteer een junior.

Adopteer een senior

Eerder deze maand berichtte ik al over de voordelen van 50 plussers op de werkplek. Een groep werknemers waar grote vooroordelen over bestaan. Onterechte vooroordelen vaak en soms ook terecht. Maar wat ik je wil vragen is om in februari de tijd te nemen om met een collega binnen jouw bedrijf die de pensioengerechtigde leeftijd nadert eens de samenwerking op te zoeken. Of hem of haar te vragen voor een aantal intercollegiale (coachings)gesprekken.

Er zijn ongetwijfeld zaken waar je tegenaan loopt in je werk. Dingen die moeilijk lopen, dingen die keer op keer verkeerd gaan of veel te veel tijd of moeite kosten. Hoe zou jouw collega daarmee omgaan? Heeft hij of zij tips? Speelt er een reorganisatie? Vraag hem of haar dan hoe hij of zij daar in de afgelopen decennia mee is omgegaan. Hoe ga je om met de onzekerheid, hoe profileer je je, waar moet je je wel en waar juist niet druk over maken? Hoe ga je om met werkdruk en de relatie tussen het werk en thuis?

Reken maar dat dat tot geanimeerde gesprekken zal leiden. En wederzijdse waardering. Want die senioren zijn echt geen suffe, stoffige, trage bromberen die alles beter weten, alles al gezien hebben en alleen maar hun tijd uitzitten tot hun pensioen. Vaak zijn het heel gemotiveerde, loyale mensen die heel graag hun kennis en ervaring willen delen met hun jongere collegae. Als die daar maar eens om zouden vragen. Neem jij daarvoor deze maand het initiatief?

Adopteer een junior

Ben jij nou die wat oudere medewerker die denkt alles al gezien en meegemaakt te hebben? Neem ook jij dan het initiatief om het gesprek aan te gaan met een jongere collega. Niet om hem of haar de les te lezen maar juist om ook zelf te leren. Want misschien ben je door alle ingesleten patronen en gewoontes (die vaak ook zo lekker makkelijk zijn geworden) wel uit het oog verloren dat er tal van andere mogelijkheden zijn om je werk te doen. Zou je een oude hond nog een nieuw trucje kunnen leren? Wel als die daar zelf voor open staat en daar zelf om vraagt. Ook voor jou houdt zo’n intercollegiale intervisie je scherp en helpt het je om zaken net eens wat anders aan te pakken.

Dus wat houdt je tegen? Neem vandaag nog het initiatief en adopteer deze maand een collega. Dat wordt werkplezier challenge 2. Veel succes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *