Vandaag is het alweer de veertiende nationale complimentendag en zelfs de zesde wereld complimentendag. Laat ik dan maar gelijk de derde werkplezierchallenge van dit jaar aan deze dag koppelen. Want alhoewel we met zijn allen denken dat we heel veel complimentjes geven. Blijkt dat in de praktijk aardig tegen te vallen.
Hoeveel complimentjes geef jij?
Tijdens cursussen vraag ik altijd hoeveel mensen er dagelijks of toch tenminste wekelijks een complimentje geven aan een ander en dan vliegen de vingers de lucht in. Als ik vervolgens vraag wie er de afgelopen week een welgemeend compliment heeft gehad, dan gaan er een stuk minder vingers in de lucht. En die twee gaan niet samen. Er zou toch een balans moeten zijn tussen het aantal gegeven en het aantal ontvangen complimentjes.
Misschien denk jij dus wel dat jij veel complimentjes geeft, maar wordt dat door de ander niet als zodanig herkent. Een compliment wordt dus niet altijd als zodanig herkend. Daar moet je nog je best voor doen ook. Maar dan heb je ook plezier voor twee.
Happy dinsdag
1 maart 2016 valt dit jaar op een dinsdag dus we gaan met zijn allen van 1 maart 2016 ‘Happy Tuesday’ maken. Op het werk, maar vergeet ook het thuisfront niet! Geef je collega’s, werknemers, leveranciers, je baas, je partner, je kinderen, je ouders vandaag eens een (extra) compliment en zie wat het met hen (en jou!) doet!
Maar hoe doe je dat dan?
Eigenlijk zou ik mee willen geven dat overdrijven mag. Tegen het slijmen aan. Veel complimenten worden niet als zodanig herkend omdat ze te voorzichtig worden gegeven. Doe er dus gerust een schepje bovenop. Slijmen wordt namelijk door iedereen herkend, behalve door… de ontvanger van het compliment. Leef je dus gerust uit. Zolang je het compliment in de kern maar wel meent.
Vijf tips:
- Geef het compliment in de ‘ik vorm’. Daarmee geef je aan dat het een persoonlijk compliment van jou aan de ander is. Voorbeeld: ‘Ik wil je graag even laten weten dat ik het heel goed vind hoe jij …
- Complimenteer iemand persoonlijk. Een algemeen compliment aan een groep is goed bedoeld, maar komt bij niemand persoonlijk aan.
- Maak datgene wat je zo bijzonder vindt concreet. Dus niet ‘omdat je zo’n goede collega bent’, maar leg uit wat het is dat deze persoon tot een goede collega maakt. Voorbeeld: ‘Ik vind het geweldig dat je me zo goed geholpen hebt met de planning van project Y. Dat heeft mij enorm geholpen.’
- Doe het op een manier die bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om het te zeggen; schrijf het dan op.
- Doe het op een manier die bij de ander past. Vindt iemand het leuk om in de belangstelling te staan; geef het compliment dan waar anderen bij zijn. Heeft iemand daar juist een hekel aan; doe het dan onder vier ogen.
Compliment in ontvangst nemen
Wie complimenten geeft kan ze ook verwachten. Is dat moeilijk? Nee hoor! Gewoon oprecht ‘dank je wel!’ zeggen is voldoende. Niets meer en niets minder! Ga je dus vooral niet ‘verontschuldigen’ met uitspraken als ‘joh dat is toch gewoon’ of ‘dat zou iedereen doen’. Daarmee haal je namelijk het goed bedoelde compliment van de ander onderuit. Wat je van het compliment ook vindt: ‘Dank je wel’. Misschien nog aangevuld met: ‘reuze aardig dat je dat zegt’.
De derde werkplezierchallenge
De lezers van deze website krijgen dit jaar verschillende challenges en dit wordt de derde in de reeks. Want waarom zouden we stoppen bij één happy Tuesday? Ik geef jullie de uitdaging om in de maand maart iedere dag iemand een compliment te geven. Dat zijn ten minste 31 complimenten in één maand. Dat lijkt niet ingewikkeld, maar dat is toch echt een opgave.
Ik wens je veel succes.