Werkplezier challenge 7: Evalueren

Het is vandaag 1 juli. Het einde van het Nederlands voorzitterschap van de Raad van ministers van de Europese Unie. Dat wordt vanavond gevierd in Amsterdam met alle medewerkers die daaraan een bijdrage hebben geleverd.

Een ruime week nadat de stof rond het Britse referendum is opgetrokken en met nog een paar weken te gaan richting de welverdiende zomervakantie. Een mooi moment om de balans op te maken. Wat waren onze doelen voor het afgelopen half jaar en hoeveel van die doelen hebben we ook daadwerkelijk bereikt. Een blik terug in de tijd om te zien of we onze energie goed hebben ingezet en hoe we zijn omgegaan met onverwachte en onvoorziene gebeurtenissen.

Een geschikt moment om van daaruit ook te kijken naar de directe toekomst. Met de afsluiting van het ene project, ontstaat er ruimte voor iets nieuws en de zomervakantie is ideaal om (ook) te gebruiken om na te denken over de invulling van het komende half jaar.

Wat ga je anders doen en welke successtrategie ga je vooral doorzetten? Zijn er actuele ontwikkelingen die om bijstelling van je koers vragen? Is er aanleiding om uit te kijken naar nieuwe uitdagingen, of loopt jouw project nog wel een tijdje door? En past dat bij waar jij inmiddels staat in deze fase van je carrière?

Een goede evaluatie met daarbij zowel een gedegen terugblik als vooruitblik krijgt meestal niet al te veel aandacht, if any. En dat is een gemiste kans. Want een reflectie op hoe zaken zijn gegaan, welke successen zijn gescoord en waar de slag (maar niet de strijd) is verloren helpt je om zaken de komende tijd beter te doen. Het helpt je ook om te beoordelen of je (nog steeds) over de juiste skills en tools beschikt om je functie goed te vervullen. Moet je extra expertise in huis halen of wellicht zelf weer eens een keer op cursus? En welke zou dat dan moeten zijn?

De werkchallenge van de komende maand is dan ook om jouw afgelopen (half) jaar te evalueren. Dat mag aan het strand maar kan ook in de achtertuin of aan de keukentafel samen met je partner. Pak je daarna challenge 5 (doelen stellen) er nog eens bij, dan kun jij er na de zomervakantie met hernieuwde energie weer vol tegenaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *