Werkplezier challenge 8: Focus in de tweede helft

We zitten midden in de zomervakantie. Terwijl de ene helft van Nederland alweer aan de terugreis is begonnen, gaat de andere helft nog op weg naar de zon, de natuur of allebei. Toch zal binnen nu en enkele weken het reguliere werk weer beginnen. En alhoewel oud en nieuw normaal de tijd van de goede voornemens is, vormt de vakantie ook een perfecte periode om je leven en het werk nog eens goed te overdenken. Dat zal menigeen aan het strand of op de camping dus ook gedaan hebben.

De tweede helft

Het einde van de vakantie vormt de opening van de tweede helft van het jaar. De eerste helft zit erop, de rust is geweest en nu op naar het eindsignaal tot we volgend jaar aan een nieuwe wedstrijd kunnen beginnen.
Hoe is de eerste helft voor jou verlopen? Heb je al punten gescoord? Sta je op winst of op achterstand? De vergelijking met een voetbalwedstrijd is natuurlijk een metafoor, maar hij gaat wel degelijk op. Want ieder jaar zul je doelen voor jezelf of het team als geheel hebben die je wilt bereiken. Welke waren dat aan het begin van het jaar en hoe staan die er nu voor? De pauze tussen de eerste en de tweede helft van het jaar is ideaal om de balans om te maken en te bepalen wat je moet doen om van de tweede helft (ook) een succes te maken. Maar dat heb je bij de vorige challenge al gedaan.

Focus

Na een bewogen eerste half jaar, waarin ikzelf bijzonder hard heb gewerkt in het kader van het Europees voorzitterschap en daarbij ook goede resultaten heb behaald, begin in ikzelf in de tweede helft aan een andere wedstrijd. Dat kan natuurlijk ook. Mijn inzet is op een ander speelveld nodig en daar heb ik ook nu weer duidelijke doelen en resultaten voor mijzelf en de organisatie beschreven. Door helder te hebben wat je wilt bereiken in een bepaalde afgebakende periode ben je meer gefocust en is de kans dat je resultaten boekt aanzienlijk groter.

Doelen heb je voor de lange termijn, maar vooral ook voor de kortere termijn. Een jaar is meestal te lang. Er kan zoveel gebeuren in een jaar dat je aan het begin niet kunt voorzien hoe je werk er aan het einde van dat jaar voor zal staan. Lange termijn doelen leiden vaak ook tot uitstel Een maand is meestal weer te kort. Een half jaar en soms ook een kwartaal zijn mooiere periodes om je te focussen. Daartussenin maak je de balans op en stel je je doelen bij of vul je ze aan met nieuwe doelen. Of dat nou gaat om persoonlijke ontwikkeldoelen, zoals een opleiding die je wilt volgen, of om werk gerelateerde doelen, de resultaten die je wilt behalen.

Neem voorafgaand aan de tweede helft de tijd om op een A4-tje de balans op te maken en jouw doelen voor het komende half jaar op papier te zetten. Het zal je helpen om van het komende half jaar een succes te maken.

Bonustip

Als bonustip geef ik je mee je doelen voor het komende jaar op een klein kaartje op creditcard formaat te schrijven en in je portemonnee bij je te dragen. Het voorkomt dat deze exercitie een eenmalige actie is die daarna weer in de bureaula verdwijnt. Je zult het kaartje regelmatig zien zitten in je portemonnee en zonder er überhaupt op te kijken weet jij weer wat je te doen staat. Ik doe dit al jaren en zelfs onbewust voltooi ik hiermee meer doelen dan ik anders zou doen. Probeer het maar eens uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *