Werkplezier en democratie (2)

Al eerder heb ik mij hier hard gemaakt voor het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. En nu het referendum 6 april voor de deur staat doe ik dat met alle liefde nog een keer. Ik heb daadwerkelijk de moeite genomen om het verdrag helemaal door te lezen en kan daarom persoonlijk een eerlijk oordeel vellen over dat verdrag. Ik raad iedereen aan om datzelfde te doen. Het lijkt taaie tekst maar als je eenmaal begint valt dat reuze mee. Als je dat eenmaal gedaan hebt en je vraagt anderen met een mening, voor of tegen, of ze het verdrag daadwerkelijk gelezen hebben, dan weet je gelijk welk vlees je in de kuip hebt. Heb je het verdrag gelezen dan is het vrij eenvoudig om de bangmakerij (voor en tegen) te ontzenuwen en een eerlijke keuze te maken.

Mij maakt het niet uit wat je gaat stemmen. Gelukkig leven we in Nederland in een democratische rechtstaat waar iedereen een eigen mening mag hebben en daar ook voor uit mag komen. Wel wil ik iedereen oproepen om te gaan stemmen. Want dat dit referendum ertoe doet is zeker. Wordt de kiesdrempel niet gehaald dan roepen alle gevestigde politieke partijen ‘zie je wel’. Beperk je je zeggenschap tot één keer per vier jaar een kruisje te zetten, of laat je je stem ook echt horen?

GeenPeil

Wat deze actie laat zien is dat je met gedrevenheid en doorzettingsvermogen wel degelijk het verschil kan maken. Wie had vooraf gedacht dat er voldoende handtekeningen voor de referendumaanvraag binnen zouden komen? Bijna een half miljoen Nederlanders hebben gevraagd om dit referendum en dat ook gekregen. Nadat dat eerst is weggezet als een ‘Ruslandminnend’ clubje, slaat de laatste weken de paniek toe en worden de wildste verhalen tot aan een dreigende nieuwe wereldoorlog aan toe de wereld in geslingerd. Ik ben daar niet zo bang voor, of helemaal niet eigenlijk.

En zo is dat ook op het werk. Ook daar kun jij met gedrevenheid en doorzettingsvermogen, alleen of samen met jouw collega’s, het verschil maken. Niets is onmogelijk!

Maar laat vooral je stem horen op 6 april!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *