Werkplezier gestimuleerd door aantrekkende economie

Nu het licht aan het einde van de tunnel zichtbaar wordt voor de Europese economie, zijn de kantoorklerken gelukkiger dan ooit sinds het begin van de recessie. Hoewel, nu de arbeidsmarkt er voor 2010 ook beter uitziet, kan ook het vooruitzicht van een nieuwe baan zorgen voor blijer personeel op kantoor.

In het laatste onderzoek van de Engelse “happiness at work index”, gaf 76% van de respondenten aan veel werkplezier te hebben. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van een meting drie maanden eerder, toen het dieptepunt in het werkplezier aangaf sinds het start van de werkpleziermetingen begin 2007.

happinessindex

Ondanks dat het werkplezier herstellende is, geeft bijna een kwart (22%) van de respondenten aan meer vertrouwen te hebben in hun huidige baan, maar bijna de helft (42%) denkt in 2010 (vrijwillig) van baan te zullen veranderen. Als deze trend bewaarheid zou worden, zou dat een flinke uitdaging voor werkgevers zijn. Waar mensen de afgelopen twee jaren hebben gevochten voor het behoud van hun huidige baan, vertrouwen zij meer en meer op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en kijken zij om zich heen. In sommige sectoren die zwaar zijn getroffen door de recessie, zijn al opvallend veel werknemers in beweging gekomen. Bijna twee derde van de werknemers in het bankwezen en financiële dienstverlening (63%) en in de sales, marketing en media (61%) meldt plannen te hebben om in 2010 van baan te veranderen.

De aspirant-uittocht van werknemers komt op een moment dat het moreel op het werk (dat is dus wat anders dan werkplezier) zich op een all-time-low bevindt. 72% van de werknemers vindt het arbeidsmoraal op de werkplek laag.

Neil Wilson van Badenoch & Clark, geeft commentaar: “Op het eerste gezicht lijkt de toename van het plezier op de werkplek een positieve zaak voor werkgevers. Maar als je kijkt naar het dalende moreel en het feit dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een andere baan, wordt het beeld minder eenduidig. Een verbetering van de economische vooruitzichten kan werknemers gelukkiger maken omdat ze zich zekerder voelen over het voortbestaan van hun baan. Die baanzekerheid heeft zich echter nog niet vertaald in een hoger moreel, en veel mensen voelen zich nu zeker genoeg om weer op zoek te gaan naar een andere baan – iets dat kan een gunstige invloed heeft op de totale geluksbeleving.”

Waar mogelijk moeten werkgevers profiteren van de gevoelens van veiligheid en geluk onder hun werknemers door te kijken hoe ze werknemers meer vooruitzichten kunnen geven in hun huidige baan. Het behoud van (gekwalificeerde) werknemers zou momenteel hoog op de agenda moeten staan. Die werknemers zijn onder een aantrekkende economie immers hard nodig. Daarvoor zal moeten worden geïnvesteerd in het imago als goede werkgever, het aanbieden van duidelijke carrièrepaden en het bieden van buitengewone secundaire arbeidsvoorwaarden voordelen. Zo behoudt je niet alleen je huidige personeel, maar wordt je als werkgever ook nog eens aantrekkelijk voor werknemers bij al die andere bedrijven die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *