Werkplezier of werkstress

Als het gaat om hoe je je voelt op het werk, geeft deze website veel tips om daar een positieve draai aan te geven. Dat dat desondanks vaak moeilijk te realiseren lijkt, blijkt wel uit de coaching gesprekken die ik in de loop van de jaren heb gevoerd. Want met al die reorganisaties, taakstellingen, veeleisend management, mismanagement, zieke collega’s en overbelasting en de continue angst over het voortbestaan van jouw bedrijf of specifiek jouw baan is het moeilijk om werkplezier ook echt in de praktijk te brengen.

Daarbovenop komt de veeleisendheid van het leven buiten het werk met zorgen over de relatie, kinderen, huisvesting, de gezondheid, sport en ga zo maar door, dat de boog bij velen permanent op volle spanning staat. We laten ons met z’n allen regelmatig gek maken, en ‘fuck it’ roepen helpt, maar haalt nog steeds de spanning niet uit ons lijf. De continue druk om te presteren blijft namelijk op de achtergrond (of voorgrond) altijd aanwezig.

En stress doet vervelende dingen met mensen. Vooral als die stress structureel in je lichaam nestelt. Vandaar ook dat veel, heel veel, mensen hun toevlucht nemen naar kalmerende middelen. De ‘pammetjes’ zijn naast de maagzuurremmers al jaren twee van de meest gebruikte medicijnen in Nederland.

Want het is zo makkelijk gezegd om het rustiger aan te doen, wat vaker nee te zeggen tegen nieuwe klussen, af en toe een gezellig praatje te maken met je collega’s of zelfs een paar dagen (ziek) thuis te blijven om even op adem te komen. Maar daarmee gaat nog niet de spanning uit je lijf. Ogenschijnlijk rustige mensen, projectleiders, managers blijken onder continue hoogspanning te staan door alle targets die behaald moeten worden. En dan moeten ze aan de buitenwereld ook nog eens laten zien hoe succesvol ze wel niet zijn. ‘Keeping up with the joneses’ zoals ze dat in het Engels zo mooi zeggen.

Ik heb niet een pasklaar antwoord paraat. De reden dat ik deze bijdrage schrijf is om aan te geven dat je zeker niet alleen bent. En ook om te onderstrepen dat niet alle ‘ellende’ op het werk zomaar kan worden weggenomen door een paar simpele trucjes. Die werken wel degelijk, maar uiteindelijk ontkom je er niet aan om ook de dieperliggende oorzaken van de spanning in je lijf aan te pakken. En die kan allerlei oorzaken hebben en zich op vele manieren uiten.

Ben jij je bewust van alle spanning in je lijf en weet je waardoor die wordt veroorzaakt? Bewustwording is een eerste stap naar andere keuzes. Door verwachtingen (in je hoofd) bij te stellen, door afscheid te nemen van bepaalde gewoonten en misschien zelfs mensen in je leven, door structureel tijd in te ruimen voor echte ontspanning, door… alles wat voor jou werkt.

Heb jij last van stress op je werk? Overweeg dan eens coaching. Het kan je helpen in het bewustwordingsproces en het zoeken naar bij jou passende vormen om die werkstress te lijf te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *