Werkplezierchallenge 10: F*ck it

Deze maand heb ik een leuke challenge voor jullie in petto. Je werkplezier staat vaak onder druk als gevolg van stress, dingen die moeten, deadlines die onhaalbaar zijn, extra klusjes die je door je baas  of collega’s in je maag gesplitst krijgt en ga zo maar door. En daar weten we ons dan ook de hele dag over op te winden en thuis lopen we te schelden op de baas, de collega’s en werk in het algemeen. Soms is dat een fase waar je simpelweg doorheen moet (betere tijden komen eraan), maar soms lijkt dat gevoel ook wel chronisch.

Daar is een oplossing voor. En die oplossing is geweldig in zijn eenvoud.

Deze maand mag je tegen al die dingen die je dwars zitten “Fuck it” roepen. Waar maak je je druk over? Je hoeft niets, je moet niets, jij maakt je eigen keuzes. Kijk eens naar alles wat je vandaag ‘moet’ doen. Van wie moet dat en moet dat wel echt? Kun je het gewoon niet laten liggen, niet doen, of misschien wel heel anders doen; op een manier waar je wel gelukkig van wordt.

‘Fuck It’ roepen is controle terugnemen over jouw leven. Fuck It zeggen is Nee zeggen tegen de dingen die niet belangrijk zijn (voor jou!) en Ja tegen de dingen die er wel toe doen. Fuck It zeggen werkt bevrijdend en haalt de druk van de ketel. Het haalt het ‘moeten’ uit je werk en je leven.

Bedenk maar eens waar jij vandaag ‘fuck it’ tegen kunt zeggen. Dat hoef je niet perse luid door de gangen te schreeuwen, maar kan ook stilletjes in je hoofd. Fuck it zeggen creëert ruimte in je hoofd, ruimte in je agenda en geeft je keuzevrijheid. Je zult merken hoeveel het met je kan doen. Moet je naar een overleg maar heb je er helemaal geen zin in? Zeg fuck it en ga gewoon niet. Gebeurt er dan iets ergs of valt dat reuze mee? Vaak denken we namelijk dat iets heel belangrijk is en zijn we bang voor allerlei consequenties, maar meestal valt dat reuze mee. Moet je naar de borrel van een collega maar heb je helemaal geen zin? Ga dan niet. Fuck it.

Het komt zelfs voor dat je tegen iets ‘Fuck it‘ zegt en het vervolgens toch gaat doen, simpelweg omdat het ‘moeten’ eruit is gehaald. De kracht van fuck it is enorm. Ik pas het al een tijdje toe en ik sta veel vrijer in mijn eigen werk, durf gewaagde keuzes te maken, ben rustig maar niet minder gemotiveerd. Juist niet. Fuck it zeg ik namelijk alleen tegen die dingen die mij dwars zitten en die niet vitaal of belangrijk zijn. Punt is dat er veel minder ‘echt’ belangrijk is dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Fuck it is een work- en life-changing houding. Try it out.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *