Werkplezierchallenge 9: make everyday count

Elke dag hebben we de mogelijkheid om gelukkig te zijn. Om een doel een stapje dichterbij te brengen. Om in contact te komen met nieuwe mensen (of juist oude contacten weer aan te halen). Om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Iedere dag heb je de kans om een verschil te maken.

Toch is het zo makkelijk om met de stroom mee te gaan en de dagen aan je voorbij te laten glijden. Je ambities en doelen even op de lange baan te schuiven en go with the flow. Tot het weer weekend is en je jezelf afvraagt wat je deze week in vredesnaam hebt gedaan. Herken je dat gevoel?

Wat is de laatste dag waarvan jij nu kunt aangeven dat die ertoe deed? Als dat niet vandaag of gisteren was, dan is er werk aan de winkel. Want het is echt aan jezelf om iedere dag die dingen te doen die een verschil maken. Maken dat een dag ertoe doet.

Daarom deze negende challenge in de reeks: Zorg ervoor dat iedere dag in de maand september ertoe doet.

En ik ga je daar een aantal tips voor geven die je daarbij kunnen helpen.

1. Stel doelen en hak die op in kleine brokjes waarvan je er iedere dag één kunt doen. Doelen stellen helpt om jezelf te focussen en geeft richting aan je acties.

2. Connect met andere mensen, iedere dag weer. Haal bestaande en oude contacten aan en probeer deze maand tenminste drie nieuwe contacten aan te boren. Ga koffie drinken en praat over wat je zoal bezig houdt.

3. Denk positief. Het verschil kan ook in hele kleine dingen zitten. Iemand helpen met oversteken of rommel van de straat oprapen en in de prullenbak gooien. Gewoon meer lachen is al een simpele stap met groot effect. Het grote zit ook in het kleine.

4. Stop met klagen. Denk in kansen en niet in belemmeringen. Benader je omgeving en je werk met een positieve grondhouding en verlies je niet in cynisme en klagerij. Maar waardeer ook vooral wat je allemaal al hebt. Het verschil maken betekent niet perse dat alles groter en beter moet. Je kunt juist ook door heel tevreden te zijn met wat je hebt en wat je doet en daarbinnen iedere dag speciaal maken al veel bereiken.

5. Wees niet bang voor afwijzing. Probeer nieuwe dingen uit, wees creatief, ga het gesprek aan ook als je dat eng vindt. Verleg je grenzen door ook buiten je comfort zone te treden. Juist door nieuwe dingen te doen openen zich nieuwe kansen en mogelijkheden.

6. Help iemand anders. Met de afwas, met een klus, met opruimen. Whatever. Er is elke dag wel iemand die je jouw hulp kunt aanbieden. Iemand anders helpen is de simpelste en buitengewoon effectieve manier om een dag te laten tellen. Dus probeer iedere dag iemand anders te helpen.

7. Pak datgene op dat je al dagen, weken, maanden of jaren uitstelt. Iedereen heeft wel van die uitstel dingen. Van kleine klusjes als strijken of stofzuigen tot die wens om een keer een boek te schrijven en uit te geven. Stop met uitstellen en doe datgene dat je al die tijd al voor je uitschuift.

8. Breng tijd door met degenen die je na zijn. Maar ook echt quality time. Ga een ijsje eten met je kind(eren), ga lunchen met je zus, ga romantisch uit eten met je partner. Het besteden van echte aandacht aan anderen van wie je houdt helpt je om te beseffen wat er echt toe doet.

9. Doe iets wat je leuk vindt. Er zijn zat dingen die je iedere dag doet of moet doen waar niet je hart ligt. Dus begin aan die rare nutteloze hobby die niemand ziet zitten. Als jij daar zin in hebt moet je dat vooral doen. Zolang het voor jou betekenis heeft, voor jou een verschil maakt, moet je er vooral voor gaan.

We hebben allemaal één leven die bestaat uit een beperkt aantal jaren, weken, dagen. Wie 80 jaar oud wordt heeft 29.220 dagen te gaan en de meeste lezers van dit weblog zal een groot aantal daarvan al hebben opgebruikt. Het is dus zaak dat je er iets moois van maakt, want voor je het weet ben je 29.000 dagen verder en kijk je terug op een leven waarvan de dagen voorbij zijn gevlogen. Leef je leven ‘to the max’ zodat je iets hebt om op terug te kijken. Dat begint ermee om van iedere dag iets bijzonders te maken. En dat begint… vandaag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *