Het boek

boekomslag-werkplezierLuc Mutsaers is de schrijver van het boek “Werkplezier”. Het boek is verschenen bij uitgeverij Thema en is te verkrijgen via de reguliere boekhandel.

Wat is werkplezier?

Werkplezier is voor iedereen weer anders. Waaraan jij plezier beleeft hangt nauw samen met je karakter, je opvoeding, je cultuur, je werkplek, je gevoel voor humor, het seizoen, je religie en ga zo maar door. Wel weet ik waaraan je kunt zien dat iemand lekker in zijn vel zit en plezier heeft. Zo iemand is levendig, zijn of haar ogen stralen (soms zelfs het hele gezicht), ze zijn op die momenten bijzonder communicatief, ze praten veel en maken makkelijk contact, je merkt het in de positieve woordkeuze en gezelligheid die ze uitstralen. Vrijwel iedereen voelt zich aangetrokken tot personen die lekker in hun vel zitten en plezier beleven.

Ik zou werkplezier willen omschrijven als de situatie dat je je verheugt om een dag op het werk door te gaan brengen, dat je met een glimlach naar je werk toe gaat, dat je fijne collega’s hebt die je helpen wanneer dat nodig is en die oprechte interesse tonen in jou, met een baas die je in je waarde laat en je zinvol werk geeft, met de ondersteuning en uitdaging die je nodig hebt. Werkplezier is trots zijn op het werk dat je onder je hebt. Dat je niet bang hoeft te zijn dat er aan je stoelpoten wordt gezaagd of dat achter je rug om over je wordt geroddeld. Werkplezier is waardering krijgen voor je inzet en productie. Maar dat is mijn persoonlijke invulling.

Het is goed om voor jezelf na te gaan wat werkplezier voor jou betekent. Wanneer denk je dat jij het ultieme plezier in je werk hebt bereikt? Welke elementen daarvan ontbreken op dit moment op jouw werkplek? Neem de tijd om daarover na te denken.

Aanpak

In het boek werk ik veel met tips en trucs. Niet iedereen werkt op die manier, sommigen vinden het belangrijk dat je eerst vanuit je innerlijk plezier moet ervaren om dat uit te stralen. Dat is een fantastische methode, maar voor veel mensen, waaronder ikzelf, weinig geschikt. Ik heb geen zin in hele theoretische verhandelingen, historische overzichten of grootse filosofische en psychologische verhalen. Ik werk liever de andere kant uit. Door een aantal trucjes in de praktijk te brengen, uiteraard met de juiste intenties, zal het plezier naar je toe komen, waarna je vervolgens innerlijk plezier zult ervaren en dat weer zult kunnen uitstralen. Wie daar behoefte aan heeft, kan later altijd nog eens nazoeken waarom een bepaalde tip of truc zo effectief is.

In het boek is iedere tip, truc of oefening van alle ballast ontdaan en vind je zonder veel omhaal van woorden terug. De effectiviteit is er echt niet minder om.

Vaak krijg je bij het lezen van een hoofdstuk uit het boek de gedachte dat je de oefeningen al gedaan hebt. Word je gevraagd om een lijstje te maken of een opdracht uit te voeren, dan heb je dat in gedachten al gedaan door het desbetreffende hoofdstuk te lezen. Maar schijn bedriegt. Lezen en doen zijn heel verschillende dingen en ik wil je dan ook op het hart drukken om de oefeningen en tips uit het boek feitelijk in de praktijk te brengen. Kies wekelijks één of twee tips uit en leg daar gedurende die week de nadruk op. Zodoende leg je een solide fundament waarop je het plezier in je werk en je leven verder kunt bouwen.

Bestelinformatie

Koop het boek voor jezelf of geef het cadeau aan één van je collega’s.

Het boek is op dit moment alleen nog maar als e-book online te bestellen.