Interview met Luc Mutsaers over Werkplezier2

Vandaag heb ik het genoegen om te praten met Luc Mutsaers, de auteur van het langverwachte boek “Werkplezier2.” Luc, wat heeft je gedreven om dit boek te schrijven?

Dank je wel! Na het succes van het eerste boek in 2008, voelde ik dat er nog zoveel meer te vertellen was. De afgelopen zeventien jaar heb ik ontzettend veel geleerd door mijn werk als coach en door de vele casussen die ik heb meegemaakt. Werkplezier is een thema dat blijft evolueren, en ik wilde de nieuwste inzichten, theorieën en praktische tips delen om mensen te helpen hun werkplezier te vergroten. Het is eigenlijk een persoonlijk coachboek geworden, dat mensen kan begeleiden in hun dagelijkse werkleven.

Wat zijn enkele van de belangrijkste onderdelen uit het boek?

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel bespreken we de basisprincipes van werkplezier: bewustwording, kiezen en handelen. Deze principes vormen de fundering voor een tevreden werkleven.

Interview met Luc Mutsaers over Werkplezier2 Meer lezen »

Werkplezier 2

Boekomslag Werkplezier2

Vandaag begint de boekenweek. En hoe kun je die week nu beter beginnen dan met de release van Werkplezier2, werkplezier in het kwadraat.

In 2008 verscheen het eerste deel en nu, zeventien jaar later, verschijnt deel 2. Met zeventien jaar aan extra levens-, werk- en coachingervaring en honderden casussen van hoe het niet of juist wel moet, biedt dit boek een schat aan nieuwe inzichten om met de lezer te delen.

Dit boek is niet alleen een vervolg op het eerste deel, maar het is ook werkplezier in het kwadraat. Zie het als een persoonlijke coach in boekvorm: net zo handig en succesvol, maar een stuk voordeliger. Met de nieuwste theorieën en inzichten, concrete tips, doe-opdrachten en nieuwe uitdagingen om aan te gaan.

Werkplezier2 geeft praktische tips om te werken aan jezelf, de inrichting van je werkplek, de invulling van je functie en de omgang met je baas, collega’s en klanten – oftewel: ‘de ander’.

Werkplezier 2 Meer lezen »

Mismanagement en werkplezier: hoe het één het ander verpest

In tijden van bezuinigingen zien we steeds vaker mismanagement de kop opsteken in organisaties. Topmanagers die geen kaas hebben gegeten van het managen van een organisatie, maar die vanuit een opgelegde taakstelling snijden zonder oog voor de gevolgen. Wat is de impact van mismanagement op werknemers en organisaties?

Jaknikkers en onbekwame leiders

Mismanagement is vaak het gevolg van een managementteam dat gevuld is met doorgestroomde experts. Ze zijn misschien briljant in hun vakgebied, maar dat betekent niet dat ze ook goed leiding kunnen geven. Want leiding geven en een organisaties managen is een vak apart. Een vak waar veel topmanagers niet voor zijn opgeleid. Niet iedere voetballer is ook een goede voetbalcoach. Niet iedere briljante chefkok weet ook een keuken of restaurant te runnen. En een raketgeleerde is misschien niet de beste persoon om de NASA te leiden. En toch is dat wat in veel organisaties is gebeurd. Briljante deskundigen hebben langzaam in de organisatie carrière gemaakt en zijn op een plek belandt waar ze eigenlijk niet geschikt voor zijn.

Mismanagement en werkplezier: hoe het één het ander verpest Meer lezen »

Ik hoor wat je zegt

Een manager waar ik al jaren mee werk beëindigt ieder overleg steevast met “Zo doen dan maar?”. Geen idee wat we dan hebben afgesproken en iedereen kan tevreden en zonder dat je ergens op kunt worden afgerekend zijns weegs gaan. Dat herinner ik mij ineens, omdat ik laatst in een vergadering zat, waarbij ieder agendapunt door de voorzitter werd afgesloten met “Nou, dat is dan duidelijk. Dan gaan we door naar het volgende agendapunt”. Ik kan je vertellen dat er niets duidelijk was geworden. Iedereen had zijn zegje gedaan over het voorliggende onderwerp, vaak compleet tegengestelde standpunten, en zonder duidelijke conclusie wat er nu besloten werd, werd met bovenstaande zin overgegaan naar het volgende agendapunt.

Verhulde besluiteloosheid

Als je denkt dat dat per ongeluk gebeurt, dan heb je het mis. Er zijn vele manieren om tijdens vergaderingen te reageren, zonder dat je concreet iets hebt gezegd. En ook stukken voor een vergadering, nota’s en rapporten staan vol met nietszeggende wollige zinnen waar geen touw aan valt vast te knopen.

Ik hoor wat je zegt Meer lezen »

Complimentendag

Vandaag, 1 maart, is het alweer de 23e editie van de Nationale Complimentendag (kijk ook op www.nationalecomplimentendag.nl). Dit jaarlijkse initiatief is een geweldige gelegenheid om stil te staan bij de kracht van een oprecht compliment.

In deze drukke tijden, waarin we vaak met onze gedachten bij onze taken en deadlines zijn, is het belangrijker dan ooit om een compliment te geven aan een collega, een vriend, je partner, je kinderen, de buren en misschien zelfs je baas. Want laten we eerlijk zijn, ook zij doen gewoon hun best!

Waarom complimenten belangrijk zijn
Afbeelding van Pete Linforth vanPixabay

Aan wie geef jij vandaag een compliment?

Complimenten kunnen een enorme positieve impact hebben, zowel op de ontvanger als op de gever. Ze bevorderen een positieve werksfeer, versterken relaties en kunnen zelfs iemands dag maken.

Voordelen voor de ontvanger:

  • Verhoogt zelfvertrouwen: Een oprecht compliment kan het zelfvertrouwen van de ontvanger vergroten en hen motiveren om door te gaan met goed werk.

Complimentendag Meer lezen »