Opvallen

Soms wil je opvallen, soms juist niet en opgaan in de menigte. Dat laatste is niet zo ingewikkeld. Je kleed je zoals anderen, je neemt de mening over van de meerderheid en overschreeuwt niemand.

Maar soms is het ook handig om wel (positief) op te vallen. Voor diegenen die carrière willen maken of gewoon zichzelf of hun werk te promoten hebben. En, hoewel menigeen daar anders over denkt, dan helpt een fleurig bloesje voor de heren of overmatige juwelen voor de dames niet meer. Misschien handig of must-have in de creatieve sector, maar op kantoor allang niet meer effectief.

Opvallen doe je door af te wijken van de meerderheid. De meeste kiezen daarbij voor de vlucht naar voren zoals ik het zou noemen. Het haantje de voorste gedrag waarbij mensen letterlijk vooraan gaan staan, als eerste reageren tijdens werkoverleggen, collega’s overschreeuwen met nog een beter idee of zich omhoog ellebogen met rattenstreken. Soms, misschien zelfs vaak, werken die strategieën. Maar ze kennen een keerzijde. Je wekt er namelijk irritatie mee op en maakt gaandeweg behoorlijk wat vijanden die je in de toekomst steeds weer tegen zult komen.

In plaats van harder, sneller, flitsender kun je ook een andere weg inslaan. Opvallen doe je door af te wijken. Waarom dan niet juist wat zachter, langzamer en soberder?

Kijk maar eens naar de wereldleiders om ons heen. Meestal stralen zij een natuurlijke rust uit waardoor ze de schijn wekken alles onder controle te hebben. Dat doen ze door zich eenvoudig maar stijlvol te kleden. Een mooie effen witte of zwart overhemd met nette broek. Dat doen ze ook door alles net wat langzamer te doen dan andere mensen. Langzamer lopen, langzamer praten, met een iets lagere stem (ja ook voor de dames), langzamer handen schudden. Kijk eens naar de Koningin; heb je haar ooit iets snel of gehaast zien doen?

Experimenteer hier maar eens mee en laat je ervaringen weten in een reactie op dit blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *