Succes

Wanneer ben je succesvol?

Iedereen wil toch succes? Succesvol zijn? Maar wat is dat eigenlijk?

We zitten in een arbeidssysteem waarin mensen worden uitgelokt, uitgedaagd, om steeds een stapje harder te lopen. We willen een extra salarisschaal, een hogere functie, meer taken, meer uitdagingen. We willen een hippe (en hoge) functienaam op ons visitekaartje, een grote(re) leaseauto dan de buurman.

De mannen in pak hebben medelijden (of juist niet) met de mensen aan de lopende band, de mensen die op het veld de aardappels aan het rooien zijn, de winkelbediende die dag in dag uit de kleding aan het vouwen en ophangen is, de patatbakker in de snackbar, de loonslaaf zonder uitzicht op een betere baan. Maar waaraan meet je succes af? Is (altijd maar) meer ook wel altijd beter? Ben je niet veel gelukkiger met een ‘simpel’ leventje in een gezellig rijtjeshuurhuisje zonder al te grote zorgen? Of moet je toch minimaal doorwerken en sparen tot je dat vrijstaande huis of twee-onder-een-kapper kunt betalen met uitzicht op het groen?

Wij mensen jagen succes na. We willen iets nalaten, iets teweeg brengen. Maar is dat altijd wel terecht? Moet je boekjes schrijven om iets ‘na te laten’? Een weblog schrijven die wel of niet gelezen wordt. Wel of niet succesvol is?

Mag je er ook gewoon voor kiezen om een ‘onsuccesvol’ leven te leiden? Ik denk dat dat mag. Ik denk dat dat veel mensen enorm veel rust zou geven. Gewoon genoegen nemen met een simpele baan, een simpel onderkomen, genieten van de simpele dingen. Zonder de zorgen van ‘ik moet hogerop komen’, ‘ik moet winnen’,  ‘ik moet beter zijn dan de buurman’. Zou de wereld er dan niet een stuk vriendelijker uitzien?

Vragen, vragen…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *