Fix je carrière

Als je goed naar je carrière kijkt, zie je waarschijnlijk tientallen mislukkingen. Maar die zijn zelden dramatisch. Toch zijn dat kleine bouwstenen die je zelfvertrouwen kunnen maken en breken. Welke kant de medaille opvalt hangt af van hoe jij met deze mislukkingen en teleurstellingen omgaat.

Je angsten onder ogen zien

Veel mensen ondervinden moeilijkheden op hun pad en geven bij voorbaat op of omzeilen de problemen, in plaats van door te zetten. Uit angst voor mislukking.

Maar wat levert die angst je op? Meestal niet zoveel. Het is een belemmering voor je werkplezier èn voor je carrière. Angst is gebaseerd op veronderstellingen. We nemen aan dat onze baas geen aandacht heeft voor ons harde werken, dus waarom zou je die extra moeite erin steken. Maar dat weerhoudt ons ervan om grootse resultaten te behalen en we eindigen in middelmatigheid. Wil je wat bereiken, dan zul je risico moeten nemen, je angsten onder ogen zien en meer dan normale effort in je werk leggen.

Vraag jezelf af: ben je werkelijk gelukkig met waar je bent? Zo niet, dan zul je keuzes moeten maken en weer wat peper in je carrière moeten steken.

Keuzes maken

Als je goed in beeld hebt hoe je carrière er voor staat en welke keuzes je daarin kunt maken (en wat de prijs is die je voor die keuzes moet betalen), dan is het eenvoudiger om de juiste keuzes voor jou te maken en de eerste stappen te zetten. Of het nu gaat om je huidige baan of een vooruitzicht naar een hele nieuwe werkomgeving.

De enige manier om werk te doen waar je plezier aan beleeft, is door risico’s te nemen. Dat betekent niet dat je persé een geweldige baan moet hebben. Sommigen werken gewoon om in het weekend datgene te kunnen doen waar hun hart ligt. Als je dan een fatsoenlijke baan hebt die niet teveel stress geeft, dan moet je dat vooral blijven doen. Niet iedereen hoeft de wereld te veranderen met het werk. Maar voor menigeen is dat toch te weinig. Zij moeten echt op zoek naar de baan die werkelijk voldoening geeft.

Eerlijk zijn

Het draait om eerlijkheid. Eerlijk tegenover jezelf, wat je wilt en wie je bent. Eerlijk ook over je capaciteiten. Als het tijd is om je leven om te gooien en ervoor te zorgen dat je ’s-ochtends opstaat met een energiek gevoel en je er tegenaan wilt, dan moet je een plan trekken.

Je moet jezelf dan een spiegel voorhouden en eerlijk aangeven wat je zoekt in een baan. Waar wordt jij blij en gelukkig van en wat geeft jou voldoening op het werk? Geld is daarbij vrijwel nooit een doorslaggevende factor. Meestal heeft het gevoel een bijdrage te leveren aan iets belangrijks en de mensen met wie je werkt een belangrijkere plek op je lijstje.

Trots en Passie maken Succes

Als je je werk goed doet, geeft dat een trots gevoel. We moeten ons verantwoordelijk voelen voor een eindresultaat. Dat is moeilijker wanneer werk eentonig is. Als je geen reden hebt om je werk met zorg te doen, dan wordt het tijd te bekijken wat je daaraan kunt doen. Als je je werk niet met zorg kunt of wilt doen, dan zul je geen succes ervaren en zit je carrière op een dood spoor.

Is het angst, dan is het jouw schuld. Is het verveling, dan is het ook jouw schuld. Ik ga eerlijk tegen je zijn. Jij bent zelf de reden dat je in de positie zit waarin je je nu bevindt. Jij bent ook de enige die uit de huidige situatie kan stappen om op weg te gaan naar meer werkplezier en geluk in het leven.

Vind de baan van je dromen

Kijk naar je ‘eerlijkheids’-lijst en ontdek het thema dat daar uitspringt. Elke lijst heeft zo’n thema en de jouwe zal je leiden naar de carrière die jou energie geeft in plaats van dat het uit je zuigt.

Diep van binnen heb je waarschijnlijk wel een idee van je droombaan. Het is je eigen angst die je weerhoudt om die droombaan na te streven. De eenvoudigste manier om je angst te overwinnen is door je voor te stellen, te visualiseren, dat je het werk doet waar je hart ligt. Ervaar het gevoel dat je dat geeft. Laat je passie groeien. Visualisatie is een geweldige techniek om motivatie op te bouwen, maar vervolgens moet je wel stappen zetten, handelen, om die visie in werkelijkheid om te zetten.

Als je je loopbaan wilt aanpakken, zul je kleine stappen naar je einddoel moeten zetten. Dat betekent ook dat je al in je huidige baan zorgt dat je kleine succesjes behaalt, in het hier en nu. Daarmee bouw je aan je zelfvertrouwen en leg je een fundament voor verdere stappen in je carrière. Ook je vrije tijd is heel waardevol om te bouwen aan je droombaan.

Wil je meer organiseren, ga dan in het bestuur van een (sport)vereniging. Wil je je schrijverstalent ontwikkelen, schrijf dan op een weblog. Sta je graag voor groepen, ga dan bij een theatergroep. En sluit je in ieder geval aan bij die verenigingen waar je je persoonlijk netwerk kan uitbouwen. Stapje voor stapje kom je dan dichterbij je uiteindelijke droombaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *