We hebben geleerd dat kwaad worden en eens goed van je afbijten niet het meest verstandige is dat je op het werk kunt doen. Toch is dat wat professor George Vaillant van de Harvard Medical School werknemers aanbeveelt.
Een groep experts in ‘anger management’ heeft ruim 800 mensen zo’n 44 jaar gevolgd en ontdekt dat frustratie en het uiten van emotie helpt om te focussen in het werk. Vaillant stelt dat negatieve emoties vaak cruciaal zijn om te overleven. Door de focus die die emoties ons geven, kunnen we de bomen van het bos onderscheiden. Daardoor gaan we geconcentreerder te werk en krijgen we meer voor elkaar. Daarbij veroorzaakt een gedoseerde uiting van frustratie dat collega’s geneigd zijn je te helpen, je je zin te geven. Mits je dat niet iedere dag doet natuurlijk. Ben jij zo’n verveeloor die iedere dag kwaad wordt, dan roept je gedrag alleen nog maar weerstand op en krijg je beslist niets meer gedaan bij je collega’s of baas.
Vaillant gelooft dat ongecontroleerde kwaadheid gevaarlijk is. Maar wie leert die boosheid in positieve zin te kanaliseren, kan een degelijke plek verwerven op de werkplek en ook nog eens fysiek en emotionele stabiliteit ervaren in het privéleven. Als je jezelf toestaat om boos te worden op het werk, verhoogt dat je gevoel van controle. En een assertieve houding krijgt over het algemeen respect van managers en is bevorderlijk voor eventuele promotiekansen.
Uit een ander onderzoek van Howard Kassinove onder 2000 volwassenen blijkt dat 55% van de deelnemers ooit een positief resultaat heeft gehaald uit een periode van kwaadheid. Boos worden hoeft niet te resulteren in schreeuwen en geweld. Juist het onderdrukken van je emoties doet je meer kwaad dan goed. Uit het eerste onderzoek blijkt dat dan de loopbaan drie keer vaker stagneert dan wie af en toe uit zijn slof schiet. Het onderdrukken van emoties veroorzaakt stress en kan het je letterlijk ziek maken.
Wanneer ben jij voor het laatst boos geworden op je werk?