Heb jij genoeg aan één baan?

Voor heel veel mensen is het al ingewikkeld genoeg om überhaupt een baan te vinden, maar de mensen die aan één baan niet genoeg hebben zijn inmiddels ook niet meer op één hand te tellen. Sterker nog, bijna een half miljoen werknemers combineert twee banen. Twee derde doet dat bij twee werkgevers. Een derde doet dat door een vaste (hoofd)baan bij een werkgever met daarnaast een (bij)baan als zelfstandig ondernemer.

Dat betekent dat inmiddels één op de veertien werknemers twee banen combineert. En dat hoeft zeker niet alleen financiële redenen te hebben. Het combineren van banen bied je de mogelijkheid om de voordelen en nadelen van de ene baan te combineren met de voordelen en nadelen van de andere baan. Een vaste baan bij een werkgever biedt je bijvoorbeeld vastigheid en financiële zekerheid, terwijl je dat kunt combineren met de creativiteit en zelfstandigheid als deeltijd zelfstandig ondernemer.

Daardoor wordt het minder zwaar om een inmiddels weinig inspirerende baan (je kunt zowat alles op de automatische piloot uitvoeren) of een veeleisende leidinggevende drie of vier dagen in de week te doorstaan. Je weet tenslotte dat je in de resterende dag(en) aan de slag kunt in je andere baan waar wel jouw andere capaciteiten en kwaliteiten tot hun recht komen. Daarbij geeft het werken in twee werkomgevingen met verschillende mensen ondanks de extra werkdruk toch veel energie.

Heb jij geen behoefte aan twee banen of word jij daar maar onrustig van? Denk dan eens na over het creëren van twee banen binnen je eigen baan. Kun je je taakomschrijving uitbreiden door binnen je huidige bedrijf iets extra’s, iets anders te doen? Praat daar eens over met je baas. Dikke kans dat hij of zij dat een prima idee vind en dikke kans dat jij van zo’n nieuwe uitdaging weer nieuwe energie krijgt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *