Opstarten na de vakantie (2)

Met het eindigen van de zomervakantie voor de basisschool in het zuiden van het land, begint voor veel mensen daar ook het werkzame leven weer. En dat valt zeker niet mee als je er een vakantie van vier weken of meer op hebt zitten. Een vakantie waarin je in alle rust lekker in het zonnetje aan zee of aan het zwembad hebt gezeten, of een vakantie waarin je juist heel actief bent geweest met kanooen, bergbeklimmen en andere heftige bezigheden. Hoe maak je dan de omschakeling om weer op het werk te moeten verschijnen?

Ik schreef er eerder over, dus kijk vooral naar de verwijzingen onder deze bijdrage waarin al tal van tips zijn beschreven over hoe je het vakantiegevoel kunt vasthouden. Ik zal vooral wat nieuwe tips geven om die overgang van vakantie naar werk soepel te laten verlopen.

Vakantie en werk, yin en yang

Besef goed dat het hele jaar door vakantie helemaal niet leuk is. Het is juist de afwisseling die het leuk maakt. Op het werk kun je uitkijken naar de eerstvolgende vakantie, terwijl je op vakantie (waarin je 24/7 op de lip van je partner zit en twee (of meer) jengelende koters de hele dag om je heen hebt hangen) verlangend uitziet naar je eerstvolgende werkdag.  Zonder vakantie geen werk en zonder werk geen vakantie. In dat laatste geval ben je namelijk gewoon werkeloos en dat wens ik niemand toe in deze economisch lastige tijden.

Laat je niet meeslepen

Vaak heeft het werk zich tijdens de vakantie opgestapeld. Je hebt weliswaar een hoop overgedragen aan je collega’s die niet op vakantie waren, maar in de praktijk blijft er toch een hoop werk liggen of zijn er nieuwe problemen opgedoken die om jouw aandacht vragen (of zelfs schreeuwen). En terwijl je die stapel werk ziet liggen en je je mailbox hebt zien uitpuilen met 326 mails, beginnen zo op de eerste ochtend je collega’s je om en om te bevragen naar je vakantieervaringen. Leuk en goed bedoeld, maar intussen groeit de onrust.

Besef je dat al het werk dat op je ligt te wachten niet die eerste werkdag af hoeft. Ga er ook vanuit dat je de eerste twee weken nodig hebt om die werkvoorraad weg te werken. Hoe doe je dat?

1. Blokkeer in je agenda (voorzover dat kan op je werk) voor de komende twee weken iedere dag twee of drie blokken van anderhalf uur. Daarmee creeer je voor jezelf de tijd om productie te draaien en voorkomt je dat je agenda volloopt met afspraken. Blokkeer ook steeds het einde van je werkdag en ga de komende dagen op tijd naar huis. In de eerste week een paar dagen overwerken is de beste methode om je vakantiegevoel kwijt te raken.

2. Gebruik een uurtje om de berg werk en mails te scannen en een onderverdeling te maken. Wat heeft vandaag of morgen je aandacht nodig en wat kan ook volgende week of later worden opgepakt? Plan die werkzaamheden globaal in in de blokken die je in je agenda hebt opgenomen. Het maken van een actielijst helpt om het overzicht te krijgen en behouden.

Ontspan

Ga niet van volle ontspanning naar volle werkstress. Probeer de werkdruk langzaam op te bouwen door voldoende rust te nemen. Dat kan op je werk door regelmatige (micro-)pauzes te nemen (loop even naar de koffieautomaat of de wc) en sla in ieder geval je lunchpauze niet over. Daarnaast is het zaak ook buiten je werk voldoende te ontspannen. Ga dus op tijd naar huis, ga lekker eten (wat voor lekkers heb je op vakantie op wat je nu zelf klaar kunt maken) en vervolgens iets van sport of hobby te doen. Ook het doornemen van de vakantiefoto’s en filmpjes en het maken van een fotoboek helpt je om de herinneringen aan de vakantie warm te houden.

Zorg dat je na je werk niet uitgeput in de bank valt, maar geniet van het lekker zomerweer (als dat ooit nog gaat komen) in de tuin of op het balkon. En maak een wandeling of doe iets aan sport. Actieve beweging zorgt dat stress en spanning verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Je hebt tenminste werk

Als je de overgang van vakantie naar werk vervelend vindt, helpt het ook om je te beseffen dat je in de gelukkige positie bent dat je uberhaupt werk hebt. Op dit moment zijn er ongeveer een half miljoen mensen op zoek naar werk (werkloze beroepsbevolking), maar daarnaast zijn er nog eens 3 miljoen andere mensen in de leeftijd tussen de 15 en 65 jaar die niet willen of kunnen werken. Dat laatste heet dan in de statistieken de niet-beroepsbevolking, maar daar zit een grote groep mensen die om verschillende redenen de moed hebben verloren om nog aan het werk te raken en daarom het zoeken hebben opgegeven.

Wees blij dat je werk hebt en een salaris die ervoor zorgen dat je de rekeningen kunt betalen en je niet in de financiele problemen raakt.

Plan je volgende vakantie

Heb je dan nog het gevoel dat het werk je erg zwaar valt. Maak dan plannen voor je eerstvolgende vakantie. Dat kan de herfst-, de kerst-, de voorjaars- of de volgende zomervakantie zijn. De voorpret van je volgende bestemming en wat je tijdens die vakantie allemaal kunt gaan doen zal je helpen om het vakantiegevoel langer vast te houden.

Meer lezen over hoe je het vakantiegevoel een beetje kunt vasthouden? Lees dan deze of deze eerdere blog

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *