Wat zou jij doen met 30 miljoen?

Het is weer eindjaar en dus staan de grote loterijprijzen weer te dringen om aandacht. De oudejaarstrekking van € 30 miljoen, de straatprijs van de postcodeloterij van € 49,9 miljoen of ‘gewoon’ de lotto met iets van € 17,5 miljoen. Van mij mag het allemaal op mijn rekening worden bijgeschreven.

Kun je geluk kopen?

En natuurlijk maakt zo’n geldprijs je leven een stuk makkelijker en aangenamer. Maar na het plezier van de aanschaf van een nieuwe luxe auto, een nieuw groter huis met mooie keuken en super-de-luxe badkamer en een fantastische vakantie, wat dan? Geen geldzorgen is natuurlijk geweldig. Maar als je nu al prima rond kunt komen van je inkomen, een baan hebt waar je het naar je zin hebt, een huis die groot genoeg is voor jou en je gezin en een auto die het gewoon goed doet. Is groter, mooier, beter dan datgene waar je echt gelukkig van wordt? Ik durf te wedden van niet. En ik zal je vertellen waarom.

Die nieuwe auto en dat nieuwe huis met die nieuwe keuken zijn na een paar weken ook niet nieuw meer. Dan zijn ze net zo gewoon en vertrouwd als je huidige spulletjes. Na die eerste weken is dat fijne nieuwe glimmende gevoel alweer weg. En met een paar miljoen kun je best nog een tijdje voort met het kopen van nog wat meer nieuwe spullen, maar ook daar gaat de glans snel vanaf. Nieuwe spullen en aankopen geven een gevoel van genot, extase en in sommige gevallen troost, maar dat gevoel is altijd maar tijdelijk van aard.

Drang naar alsmaar groter en meer

Waar het werkelijk om gaat is dat je leert tevreden te zijn met datgene dat je al hebt en wat bij je past. De drang naar alsmaar groter en meer leidt niet noodzakelijk tot meer geluk. Zo is het ook met de carrièrejacht en de jacht naar meer salaris. Leuk als je carrière maakt en je loonstrookje een sprongetje maakt. Maar na een paar maanden gaat het alweer kriebelen en begint die drang naar meer alweer opnieuw. Een strijd zonder einde. En dat is prima als je ambitieus bent en duidelijke keuzes daarin wilt maken. Maar voor velen is het een onbewust proces waardoor ze steeds een prestatiedwang en stress ervaren die mogelijk nergens voor nodig is.

Want als je prima op je plek zit, met een goed salaris, met uitdagend werk, met leuke collega’s, een goede werkgever en goede vooruitzichten, dan kun je daar toch gewoon tevreden mee zijn? Dat geeft zoveel rust en zoveel balans tussen je werk en je privéleven dat daar echt geluk gevonden kan worden. Dat wil niet zeggen dat je je niet hoeft te ontwikkelen, maar dat kan ook horizontaal zoals dat tegenwoordig heet. Door een gelijkwaardige functie elders te gaan doen zonder persé een stapje omhoog te maken. Waarom zou je die extra (werk)druk en zorgen erbij nemen voor een salarisschaaltje extra als dat je uiteindelijk een hoop hoofdpijn en waardevolle tijd van je gezin kost? Je zult verbaasd zijn hoe weinig mensen zichzelf deze vraag stellen.

Wat zou jij doen?

Terug naar de 30 miljoen. Wat zou buiten de eerste aankopen nou hetgeen zijn dat je blijvend zou veranderen in je leven? Zou je minder gaan werken? Zou je een eigen bedrijfje beginnen? Zou je een boek gaan schrijven? Zou je gaan schilderen? Zou je anderen gaan helpen? Wat zou je doen waar je echt gelukkig van wordt?

De hamvraag

En dan komt de hamvraag. Heb je daar werkelijk 30 miljoen voor nodig? Kortom, wat let je om datgene nu al te doen? Heb jij 30 miljoen nodig om gelukkig te worden of kun je datgene zo al doen. Want geluk zit niet in die nieuwe auto, die verre reis of dat nieuwe huis, maar in al die andere dingen die vaak helemaal niets kosten (behalve tijd) of met de juiste prioriteiten binnen ieders bereik.

Dus voor het nieuwe jaar wens ik iedereen de hoofdprijs. En dat is geen 30 miljoen, maar dat is geluk. Op het werk, thuis, in het hele leven. Maak er wat van.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *