Dag van …

Vandaag, 1 mei, is het de dag van de arbeid, van oorsprong is dat een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. Een dag dat wordt stilgestaan bij de rechten van werknemers

Geschiedenis

In Europa werd tot de jaarlijkse 1 mei-viering besloten op 21 juli 1889 op het oprichtingscongres van de Tweede Internationale in Parijs. Het doel was met de 1 mei-viering de strijd voor de achturige werkdag te versterken. Op 1 mei 1890 vonden in veel landen de eerste vieringen plaats.

Alfred de Grote (848-899), koning van het Engelse Wessex, verkondigde voor het eerst de gedachten over een evenredige etmaalverdeling. De eis om slechts 8 uren per dag te werken werd in de 15e – en 16e eeuw veelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord. Overigens duurde het nog tot 1921 voordat de achturige werkdag een feit was.

Dag van …

De dag van de arbeid is één van de vele bijzondere dagen die we kennen. Tegenwoordig is voor vrijwel iedere dag in het jaar een bijzonder thema geclaimd. We hebben secretaressedag, Koninginnedag, bevrijdingsdag, dag van de aarde, dag van respect, dag van het park, dag van de leerplicht, dag van de verpleging, vaderdag en moederdag, dag van de leraar, dag van de coach, dag van de filosofie, dag van de bouw, dag van de zelfstandige, dag van de literatuur, dag van de chemie, dag van het levenslied, dag van de mensenrechten en zo kan ik er nog honderden aan toevoegen. Sommige dagen zijn zelfs dubbelgeclaimd. Maar wie daar echt wakker van ligt?

Nadeel van al deze bijzondere dagen is de inflatie die optreedt. Viel je eerst nog op met een bijzondere dag voor jouw doelgroep, tegenwoordig kom je er niet meer met alleen een bijzondere dag en kun je alleen nog opvallen met grote (gratis) popconcerten en vrijmarkten.

De dag van de dag

Maar de mooiste dag van allemaal, is de dag van de dag. Die dag is er niet één keer per jaar, maar is er iedere dag weer, 365 dagen per jaar.

Vandaag is een bijzondere dag. Want niet gisteren of morgen kun je iets laten gebeuren, maar alleen vandaag. De dag van de dag is een oproep om NU te leven, op dit moment.  Het is een pleidooi om het patroon van spijt over gisteren en zorgen over morgen te doorbreken. Het is een beweging om van iedere dag een onvergetelijke, bijzondere, feestelijke dag te maken. Wat kun jij vandaag doen om jouw leven en het leven van anderen een stukje leuker te maken? Wat ga jij deze dag doen?

Heb je inspiratie nodig? Kijk dan voor ‘dagkrakers’ op de website www.dagvandedag.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *