Werkplezier op de boerderij

De afgelopen week had ik de eer geinterviewd te worden door de Agrimedia over werkplezier op de boerderij. En dat gaf nog wat te denken, want de agrarische sector is niet bepaald mijn specialisme. Ik kom toch vooral in kantooromgevingen terecht en minder tussen de koeien, de varkens, op de akkers of in de kas. Toch valt er ook in de agrarische sector meer werkplezier te halen.

Uitgangspositie

Want de uitgangspositie is goed. Als je op de boerderij werkt kom je veel in de buitenlucht en zie je dus ook veel daglicht. Dat is een belangrijke bron van de aanmaak van vitamine D wat veel kantoorpersoneel tekort komt. Daarnaast wonen veel agrariers naast of vlakbij hun bedrijf. Dus geen files van en naar het werk. Gewoon opstaan, werkkleding aan, kop koffie, boterham, deur uit en je staat al op je werk. Niks geen files en parkeerproblemen in de drukke binnensteden van de gemiddelde kantoormedewerker. Een ander goede uitgangspositie is dat de meeste boeren het boeren letterlijk in het bloed zit. Het bedrijf is vaak van ouders op zoon/dochter overgegaan en je bent letterlijk met het boerenbedrijf opgegroeid. Met de passie voor het vak. Dus geen keuze- of carrierestress maar passie voor waar je mee bezig bent. Daarnaast heb je iedere dag een koe of andere dier te knuffelen. Dat klinkt misschien stom, maar dat werkt echt stressverlagend.

Met deze uitgangspositie heb je al een flinke voorsprong op talloze andere beroepsgroepen. In ieder geval op al die ‘kantoorslaven’ waar ik wekelijks mijn trainingen verzorg.

Is het gras alleen maar groen dan?

Nee zeker niet. Als agrarier ben je eigenlijk een veredelde zelfstandigde (met of zonder personeel) die staat voor hoge kosten en investeringen en vaak lage inkomsten. Meer en meer hoor je dat agrariers maanden of jaren onder de kostprijs moeten werken. Als het water je dan aan de lippen komt te staan, dan zijn er geen simpele trucjes meer om weer snel wat meer plezier in je werk te krijgen. Die trucjes zijn er wel, maar die werken alleen als je bedrijf in de basis gezond functioneert. Ik wil daar niet licht over doen en dat los ik dus echt niet zomaar op.

Maar er zijn wel degelijk kansen. Denk aan creatieve manieren om nog meer uit je onderneming te halen door bijvoorbeeld een landwinkeltje te openen met biologische (eigen) producten. Zorg in overleg met de lokale VVV dat een fietsroute langs je voordeur komt (wat akker- en slootnatuur schijnt daarvoor wonderen te doen) en de natuurlijke aanloop naar je winkeltje is gegarandeert. Een knuffelkoe erbij (nee geen persoonlijke hobby) en je hebt een extra bron van inkomsten. Wees creatief. Misschien kun je nog heel andere manieren bedenken om jouw bedrijf op andere manieren uit te nutten.

Werkplezier

Maar daar ging deze bijdrage niet over. Uiteindelijk gaat het toch om de trucjes. Wat kun je, als de basis op orde is, doen om meer plezier op de boerderij te hebben?

  1. Besef dat werkplezier een keuze is. Lach als je de deur uit loopt. Kijk in de spiegel en lach jezelf toe. Trek een brede grimas naar jezelf. Echt het werkt. Hoe stom het ook klinkt het werkt echt. Kies voor een lach en je bent vrolijk. Probeer het maar. Dat werkt trouwens ook als je geen boer bent.
  2. Kijk naar de inrichting van de werkomgeving. Is het een oude, versleten, stoffige bende? Of is het strak, schoon en goed onderhouden? Je weet zelf wel waar je het meeste werkplezier hebt. Er is geen excuus om je werkplek niet goed te onderhouden. Dat hoeft geen kapitalen te kosten. Begin gewoon met je werkplek schoon te houden. Koop dan een keer een pot verf in een leuke kleur en verf een muur of deur in de stal in een vrolijke kleur. Kijk ook naar de verlichting. Maak alles wat kapot is. Dat hoeft niet allemaal in een dag. Maak er een project van. Maar pak stap voor stap je werkomgeving aan en maak dat elke dag wat mooier. Elke dag zal je werkplezier toenemen en elke dag zul je trotser zijn op jouw bedrijf!
  3. Denk aan geluid. Geluid voor jezelf. Installeer muziek op de werkplek, in de trekker en in de stal. Zelfs koeien schijnen meer melk te geven als je ze de hele dag naar klassieke muziek laat luisteren. Mozart schijnt het goed te doen. Dat is niet alleen voor je werkplezier beter (moet je zelf wel van Mozart houden) maar zelfs bedrijfseconomisch interessant.
  4. Maak een plan voor je bedrijf. Stilstand is achteruitgang en als je geen perspectief hebt voor je bedrijf zul je dat negatief ervaren. Wat wil je de komende maanden en jaren bereiken. Droom groot. Ook al lijkt het onrealistisch. Maak plannen voor de toekomst en hak die vervolgens in kleine stapjes. Wat ga je deze week doen om die droom een stapje dichterbij te brengen. Als je elke dag, elke week iets doet dat jou en je bedrijf verder brengt, helpt dat je werkplezier enorm. Ik kan het je enorm aanbevelen.
  5. Tevredenheid. Besef dat jij een fantastische baan hebt! Jij had nu ook in een grijs kantoor achter een computer onder een flikkerende tl-balk kunnen zitten. Maar jij zit op een machtige traktor, rijdt over je weiland, staat met je poten in de klei en zorgt letterlijk voor eten op tafel. Er is toch niks mooiers dan dat!

Ik wens je een fantastische dag!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *