Praat de stress van je af

Tegenwoordig heeft iedereen wel te maken met stress. Stress op het werk of stress in het privéleven. Een strikte scheiding tussen beiden blijkt ook moeilijk te maken. Velen piekeren thuis voortdurend over het werk en anderen hebben op het werk de gedachten bij de problemen thuis.

Uit onderzoek van de ABN AMRO onder 2700 medewerkers blijkt dat tussen de 15 en 35 procent van de werknemers daar in min of meerdere mate last van heeft. Conclusie van het onderzoek: door op het werk met je leidinggevende of collega’s te praten over stress, helpt dat de stress te verminderen.

Werknemers met thuiswonende kinderen hebben meer last van stress dan anderen. Dat geldt vooral voor vrouwen. Ook bij tweeverdieners komt het grootste deel van zorgtaken voor hun rekening.

Steun van leidinggevenden of collega’s speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van stress op het werk of door de combinatie van arbeid en zorg, blijkt uit het onderzoek. Een van de aanbevelingen luidt dan ook het bespreekbaar te maken. Het zou bijvoorbeeld een vast onderwerp van gesprek kunnen worden tijdens afdelingsoverleggen en functioneringsgesprekken.

Ook gerichte maatregelen, als afspraken maken over werkdruk, flexibele werktijden of thuiswerken mogelijk maken, kunnen helpen stress te voorkomen, aldus het onderzoek.

1 gedachte over “Praat de stress van je af”

  1. Praten helpt wel een beetje bij stress maar het lost niet echt iets op. Stress is een teken van teveel. Vaak is het opgebouwd uit diverse ‘lagen’. Bijvoorbeeld een deel hoge werkdruk, een ander deel je relatie, weer een ander deel je zieke ouders etc. Maar de allerbelangrijkste factor is stress die te maken heeft met gedragspatronen. Je bent extra gevoelig voor dit en je reageert dan zo. Het zijn net allergieën. Die kun je opsporen en ont-zenuwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *